open-navfaktor-logo
search
Odslužio kaznu
Golman koji je bio pozitivan na doping: Tableta od 40 miligrama može vam uništiti karijeru i život
Andre Onana, golman Ajaxa kojeg želi pola Evrope, odlužio je devetomjesečnu kaznu zbog pozitivnog doping testa.
15.12.2021. u 16:55
get url
text

U oktobru 2020. godine nakon jedne utakmice vratio se kući. Poslije prespavane noći, probudio se s glavoboljom. Uzeo je lijek koji mu je bio prepisan (Litacol), ali njegova supruga koja je tek rodila, imala je sličnu tabletu (Lasimac) za zadržavanje tekućine, koju je čuvar mreže i popio.

- Kad su mi mjesec poslije, dok sam bio u Kamerunu, javili da sam pozitivan, poručio sam doktoru da je to sigurno greška.

UEFA je priznala da je to bila nenamjerna greška, da ta tableta ne može poboljšati performanse. Fudbal i život nisu laki. Greške su sankcionirane i ja sam to morao platiti. Sretan sam zbog povratka i želim upozoriti elitne sportiste da se greške ne praštaju u vašem radu. Vi ste odgovorni za sve što uđe u vaše tijelo - rekao je Onana u razgovoru za španski list Marca.

Onana je u tim momentima bio na vrhuncu karijere. Četiri puta biran je za najboljeg golmana u Nizozemskoj, važio je za jednog od najboljih čuvara na svijetu.

Prvobitno je kažnjen sa 12 mjeseci suspenzije, a CAS je kaznu smanjio na devet mjeseci.

U tom periodu nije mogao igrati, niti trenirati sa saigračima.

- Nisam mogao trenirati ni s jednim licenciranim trenerom. Moram sam preživjeti, izdržati, trenirati sam. Okupio sam jak tim ljudi da bih se vratio kao golman kakav sam bio. U timu su bili kondicioni trener, trener golmana, psiholog. Nije bilo lako, ali hvala Bogu i njima, uspjeli smo.

- Nevjerovatno je kako tableta od 40 miligrama može uništiti vaš život, karijeru, baciti mrlju na vaš imidž. Psihološki je to jako teško. Pomislio sam kako da kažem roditeljima da sam pozitivan na doping test kada nikada nisam pušio, pio. Priča se o dopingu, ali ono što sam uzeo je tableta za zadržavanje tekućine. Napravio sam ljudsku grešku. Bilo je toliko teško da sam ponekad sumnjao i u sebe. Vidio sam sve što je bilo u medijima i upitao se da li sam narkoman. Sve vas to čini jačim. Shvatate da u fudbalu nema ljudskosti. Za neke smo roboti i nemamo pravo na grešku - ispričao je Onana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.