open-navfaktor-logo
search
Rudisha sve ispričao
Gledao smrti u oči: Dvostruki olimpijski šampion preživio pad aviona!
David Rudisha, dvostruki olimpijski prvak i aktualni svjetski rekorder na 800 metara, preživio je pad aviona!
12.12.2022. u 18:37
get url
text

Ovu informaciju objavili su kenijski mediji, uz fotografije atletičara pored srušenog aviona.

Incident se dogodio u subotu, 10. decembra u Keniji na putu za Najrobi. Prema informacijama medija, motor aviona prestao je raditi sedam, osam nakon polijetanja.

- Bila je to strašna epizoda u kojoj držite svoje srce u ruci dok se molite Bogu. Pilot je odradio nevjerovatan posao da zadrži avion na površini i dugo stabilan - rekao je Rudisha za Nation.

Sportista je ispričao događaj, navodeći kako je došlo do mehaničkog kvara motora ubrzo nakon što je avion poletio. Ovo je navelo pilota da upravlja avionom iznad drveća.

- Prošlo je oko sedam ili osam minuta leta kada je motor aviona iznenada utihnuo - objasnio je Rudisha.

Nekoliko minuta kasnije, avion je počeo da izmiče kontroli nakon što je jedno od krila udarilo u drvo, primoravajući pilota da sruši avion na kamenito polje.

- Pilot je vidio neki čist prostor gdje je pokušao spustiti avion, ali je jedno njegovo krilo udarilo u drvo dok je avion počeo da se okreće prije nego što je sletio - ispričao je legendarni atletičar.

Osim 33-godišnjeg Kenijca, u avionu je bilo još pet osoba. U nesreći nije bilo nastradalih, jedan putnik je hospitalizovan, a ostali su lakše povrijeđeni.

Rudisha je osvojio zlatne medalje na 800 metara na Olimpijskim igrama 2012, kada je postavio svjetski rekord, te 2016. godine. Prvak svijeta bio je 2011. i 2015. godine.

Kenijac je "gledao smrti u oči" i 24. augusta 2019. godine, kada je njegov terenac udario u autobus u oblasti Kegogi, duž puta Keroka - Sotik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.