open-navfaktor-logo
search
Argentinski stručnjak
Diego Simeone mentalitetom ratnika "oživio" Atletico, Real se pred temperamentnim trenerom ponovo okliznuo
Argentinski stručnjak Diego Simeone na klupi Atletica je upisao drugu pobjedu protiv Real Madrida ove sezone. Njegovi izabranici su protiv gradskog rivala u meču osmine finala Kupa Kralja nakon produžetaka slavili sa 4:2 (regularni dio susreta završen rezultatom 2:2). 
19.01.2024. u 10:05
get url
text

Jorgandžije su protiv Kraljeva prethodno slavile i u septembru 2023. godine kada su u meču španskog prvenstva trijumfovale sa 3:1.

Navijači Atletica velikog heroja godinama unazad vide upravo u Simeoneu, kojeg smatraju i najzaslužnijim za uspjeh ovog tima.

Temperamentni trener je nedavno produžio ugovor s madridskim Atleticom do ljeta 2027. godine, čime je izazvao oduševljenje kod pristalica Atletica.

Pedesettrogodišnji Simeone je na klupi Atletica od 2011. godine, a proteklih godina se po španskim medijima spominjao njegov odlazak iz redova Jorgandžija, ali nije bilo ništa od toga.

Prošlog ljeta je imao unosnu ponudu neimenovanog kluba iz Saudijske Arabije, odlučio je ostati u klubu u kojem ima status i igračke i trenerske legende.

Kao igrač je karijeru počeo u domovini, tačnije u ekipi Veleza. Nastupao je i za Pisu, Seviillu, Atletico, Inter, Lazio i Racing.

Trenersku karijeru započeo je 2006. godine u Racingu, a kasnije je do "povratka" u Madrid vodio Estudiantes, River Plate, San Lorenzo i Cataniju. 

Put Simeonea kao trenera u Atleticu je krenuo prije 13 godina, kada je španski tim odlučio da se "kocka".

VEZANI TEKST - Atletico Madrid izbacio Kraljeve iz Kupa Kralja

Bilo je to vrijeme nestabilnosti za Jorgandžije, koji su za manje od tri godine promijenili pet trenera.

Tim se mučio, 10. u La Ligi, pošto je izgubio četiri od poslednjih pet utakmica.

Tada je tako stavljen veliki teret na leđa Argentincu čije je jedino prethodno trenersko iskustvo u Evropi bilo kratko vrijeme u italijanskoj Cataniji.

Od tih neobećavajućih početaka, Simeone je brzo formirao takmičarski tim.

Njegov pristup je brzo urodio plodom pošto u prvih šest utakmica pod njegovim vodstvom tim nije primio nijedan gol.

Navijači Atletica su, razumljivo, brzo prihvatili novog trenera, rado ga se sjećajući kao ključnog igrača svog tima u prvenstvu i Kupu Španije u sezoni 1995/96.

Kao igrač, Simeone je bio uporni vezni igrač u svim akcijama, a taj takmičarski mentalitet "usadio" je u igrače Atletica.

Simeone je kao trener s Atleticom do sada osvojio osam trofeja. Dva puta je bio osvajač La Lige, dva puta Evropske lige, a dva puta je vodio klub do finala u Ligi prvaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.