open-navfaktor-logo
search
Bruka i sramota
Cirkus na Koševu: Sudija Sivac veći krivac od Vukašinovića, goste oštetio i za penal?
Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u završnicu, a kako se bliže odluke o tome ko će u Evropu, a u ko u niži rang, sve su češće i priče o sudijama.
24.04.2023. u 21:29
get url
text

Novi cirkus priredili su nam Ermin Sivac iz Zenice i njegovi pomoćnici Tarik Mulasmajić (Tešanj) i Davor Vukašinović (Rogatica).

Oni su sudili utakmicu 27. kola između Sarajeva i Tuzla Cityja, u kojoj je Bordo tim slavio sa 1:0. No rezultat je mogao biti drugačiji da u 74. i 86. minuti nisu poništeni regularni golovi objema ekipama. U drugoj situaciji Mulasmajić nije najbolje procijenio i označio je da je Renan Oliveira u ofsajdu, iako se na usporenom snimku moglo vidjeti da Brazilac nije bio najbliži golmanu Tuzlaka.

Ipak, simptomatičnija je situacija iz 74. minuta, zbog koje nam se smije regija, a vjerovatno će se nasmijati i ostatak fudbalskog svijeta kada vidi šta su uradili Sivac i Vukašinović.

Šerbečić, stoper Sarajeva, je pogriješio i pokušao vratiti loptu svom golmanu. Sve to je pratio Pantelić, koji je presjekao loptu i uposlio Ivaniadzea, koji je zatresao mrežu Bordo tima. No goste je šokirala sudijska odluka da ponište gol zbog ofsajda! I to zbog nedozvoljene situacije u začetku akcije.

Vukašinović je vidio što nije vidio niko. Očito je smatrao da je Panteliću loptu dodao njegov igrač (i tada je upitno da li je ofsajd). Veći krivac je Sivac koji je uvažio njegovu signalizaciju. Zenički arbitar je morao dozvoliti da se akcija nastavi jer je bio u neposrednoj blizini Šerbečića i mogao je vidjeti da je stoper Sarajeva uputio loptu prema Panteliću.

Screenshot/Arena Sport

Zbog toga će svoj trojici sudija biti smanjena ocjena i automatski će ići na "hlađenje".

VEZANI TEKST - Uz katastrofalno suđenje: Sivac nakon kraja isključio Ziljkića, navijači tjeraju Varešanovića

No Sivac bi mogao i mnogo gore proći zbog situacije iz 50. minute. Tada je Nukić ušao u kazneni prostor i šutirao, a nakon toga na njega je naletio Musa, defanzivac Sarajeva i srušio ga. Kako je lopta bila u granicama terena, u takvim slučajevima se svira prekršaj, u ovom slučaju jedanaesterac.

Da je Musa imao kontakt sa Nukićem potvrđuje i činjenica da je igrač gostujućeg tima ostao nepomičan ležati na terenu, a Sivac i Almedin Ziljkić vadili su mu jezik, kako bi spriječili gušenje. Uz kazneni udarac, u ovoj situaciji zenički abitar ne bi pogriješio da je pokazao i karton, onaj crvene boje jer se jasno vidi kako je Musa išao na igrača, a ne na loptu...

Šlag na tortu kada je u pitanju suđenje u 27. kolu bila je večerašnja arbitraža trojke u Banjoj Luci. Dražen Marić (Bijeljina), Sreten Udovičić (Prijedor) i Radislav Kačavenda (Bosanska Gradiška) brutalno su pokrali Igman.

VEZANI TEKST - Dražen Marić sramotnim odlukama režirao bruku u Banjoj Luci, kuda ide bh. fudbal?

Osim smiješnog penala, kojem je, po svemu sudeći, prethodio ofsajd, sudijska trojka je sa još nekoliko diskutabilnih odluka praktično onemogućila gostima iz Konjica da dođu do bod(ov)a.

Očito da kazne izrečene Elvedinu Topuzoviću i Božidaru Rustiću, koji su u 25. kolu oštetili Sarajevo protiv Sloge, poništivši regularan gol u sudijskoj nadoknadi, nisu bile poruka ostalim sudijama, prije svih Sivcu, Mulasmajiću, Vukašinoviću, Mariću, Udovičiću i Kačavendi. Sudijski "šefovi" koji sjede u FSBiH trebali bi ekspresno reagovati. Ili će dozvoliti da i u nekom od narednih kola svjedočimo novom cirkusu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.