open-navfaktor-logo
search
Konferencijska liga
Borcu prijeti Bosanac ubojit kao Haaland, rival Banjalučana na posljednjem meču utrpao sedam komada
Fudbaleri Borca sutra od 20:30 gostuju u Beču u prvom duelu drugog pretkola Konferencijske lige.
26.07.2023. u 12:10
get url
text

Protivnik viceprvaka Bosne i Hercegovine bit će ekipa Austrije.

Riječ je o timu koji je do sada bio 24 puta prvak svoje zemlje, a čak u 27 navrata osvojio tamošnji Kup.

Austrija je prošle sezone završila na razočaravajućem petom mjestu u prvenstvu.

Najbolji strijelac tima bio je napadač Haris Tabaković (29), potencijalni napadač fudbalske reprezentacije BiH. Tabaković je na 28 utakmica postigao 17 pogodaka.

Zanimljivo, Tabaković je čak 15 golova zabio u 2023. godini. To je bh. fudbalera svrstalo u sami vrh najboljih ovogodišnjih golgetera Starog kontinenta.

Kompanija za sportu analitiku Opta izračunala je da je Tabaković među igračima koji su postigli najviše ligaških pogodaka ove godine. Korišteni su podaci iz 10 najboljih evropskih prvenstava.

Potencijalni Zmaj se tako našao u društvu Lyonovog Alexandrea Lacazettea i Erling Haalanda (Manchester City).

Dres bečkog tima nosi i Muharem Husković (20), talentovani fudbaler koji se također dovodi u vezu sa našom reprezentacijom.

Husković je prošle godine doživio tešku saobraćajnu nesreću, zbog koje je sa terena izbivao duži vremenski period. Talentovani napadač se nedavno oporavio, te je prije nekoliko dana postigao prvjenac nakon povratka na fudbalske terene (Austrija slavila 7:0 u prvoj rundi Kupa, što je bio posljednji zvačnični susret pred sutrašnji duel).

Ekipa Austrije je prema Transfermarktu procijenjena na 21,23 miliona eura. Poređenja radi, ekipa Borca prema istom izvoru vrijedi 6,35 miliona eura.

Najskuplji igrač tima iz Beča je veznjak Matthias Braunoder (3 miliona eura), a slijede Dominik Fitz (2,5 miliona eura) i Haris Tabaković (2,2 miliona eura).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.