open-navfaktor-logo
search
Jesen kroz brojke
Borac zaslužio "malu titulu", Željo razočarao, Sloga bez remija
Fudbaleri Borca jesenji su prvaci Bosne i Hercegovine.
19.12.2023. u 20:01
get url
text

VEZANI TEKST - Derbi najgledanija utakmica jesenjeg dijela sezone, najviše navijača na Koševu

Nakon 18 odigranih kola izabranici trenera Vinka Marinovića prvi su prošli kroz cilj, a "malu titulu" potvrdili su dva kola prije kraja.

Banjalučani su prvi dio sezone okončali sa omjerom od 14 pobjeda, tri remija (dva puta Sarajevo i jednom Zrinjski) i samo jedan poraz. Izgubili su u prvom ovosezonskom nastupu u domaćem prvenstvu (u 3. kolu protiv Željezničara na Grbavici - 0:2, a prva dva kola odgodili su zbog nastupa u Evropi).

Borac ima najbolju odbranu, a golmani ovog kluba primili su samo 11 golova. Ekipa su sa najviše pobjeda (14) i druga najefikasnija ekipa Premijer lige BiH sa 38 golova. Ubojitiji napad ima samo Zrinjski koji je postigao gol više.

Mostarci, koji su aktuelni prvaci BiH, polusezonu su završili na drugoj poziciji sa minusom od sedam bodova (38). Plemići su ostvarili 12 pobjeda, uz dva remija i četiri poraza. Primili su 19 golova.

Velež je završio na trećoj poziciji sa 33 boda, koliko ima i četvrtoplasirano Sarajevo, ali nešto bolju gol-razliku u odnosu na Bordo tim (30:16 u odnosu na 29:17).

Najprijatnije iznenađenje jesenjeg dijela sezone je Sloga. Dobojlije su završile na petoj poziciji sa 27 bodova. I jedina su ekipa koja nema niti jedan remi - devet pobjeda, devet poraza.

Najveća razočarenja jeseni su Željezničar i Široki Brijeg. Plavi sa Grbavice sa 19 bodova zauzimaju deseto mjesto, sa istim brojem bodova kao Igman koji je na poziciji koja vodi u Prvu ligu Federacije BiH. Tim sa Pecare ima tri boda više, a ove dvije ekipe su i najneefikasnije - postigle po 16 golova.

VEZANI TEKST - Crveni alarm na Grbavici: Željo najavio "hitne i neophodne korake"

Najbolji domaćini su Zrinjski i Sloga koji su osvojili po 24 boda (osam pobjeda, jedan poraz), a najlošiji domaćini Zvijezda 09 i GOŠK sa po 11 bodova (tri pobjede, dva remija i četiri poraza).

Borac je ubjedljivo najbolji gost sa 22 osvojena boda (sedam pobjeda i po jedan poraz i remi). Koliko su Banjalučani bili dominantni potvrđuje podatak da je drugoplasirani Zrinjski skupio osam bodova manje (14).

Najlošiji gosti su Željezničar i Zvijezda 09 sa omjerom 0-0-9! Sramnom učinku Plavih se može dodati i podatak da su postigli samo tri gola (Borcu dva i Zrinjskom jedan).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.