open-navfaktor-logo
search
Intervju za Nedeljnik
Baka o Starom mostu: Nek je srušen ako je Armija BiH prevozila municiju, žale jer su ga napravili Turci
- Ja kad se zapričam, kad krenem bulaznit, ti me prekini, zamislim se i ode ja ko Neretva, počeo je opširni intervju za srbijanski Nedeljnik Blaž Baka Slišković.
03.06.2022. u 23:27
get url
text

Na pitanje kako je na njeg utjecalo rušenje Starog mosta u Mostaru i kako se sjeća tog trenutka, Baka je odgovorio:

- Šta je za mene značilo rušenje onog mosta? Pa bila je to tužna slika. Samo znaš šta? Ako je, i samo ako je, istina da je taj most korišten da se prevozi municija za Armiju BiH, drago mi je da je srušen. Ne zbog armije, nego zbog municije. Isto bih ti rekao i da je preko toga mosta municiju vozio HVO.

Tako je sačuvano možda nečijih sto života. A jedan ljudski život ne vrijedi sto starih mostova. Dao bih sto jebenih mostova za jedan život. I znaš šta je bit u tome? U Mostaru su bili srušeni i svi drugi mostovi, svi su bili srušeni. Samo što oni koji za njim kao toliko žale, žale jer su taj napravili Turci. Eto zašto. U tome vide suštinu, kao što neki drugi vide suštinu u tome što je neki most napravila Austrougarska - rekao je Baka i nastavio:

- A za to vrijeme ne žale za deset hiljada ljudi. Kažu, most je simbol. Jeste. Ali evo, napravili su novi. Treba stvari gledati objektivno. Ima mnogo takvih priča o simbolima u Mostaru, a niko ne priča o objektivnim stvarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.