open-navfaktor-logo
search
Pred duel u Linzu
Austrijanci predstavili Zrinjski: Posebno izdvojili dva skandala
Prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski večeras protiv LASK-a u Linzu igra prvi meč play-offa Evropske lige.
24.08.2023. u 17:22
get url
text

Dva kluba, ma kakav ishod nadolazećeg dvomača bio, imaju osiguranu evropsku jesen. Pobjednik duela ide u Evropsku ligu, a poraženi u grupnu fazu Konferencijske lige. Bosna i Hercegovina će prvi put u historiji imati predstavnika u grupnoj fazi nekog UEFA takmičenja.

Austrijski portal Laola1 uoči susreta u Linzu posvetio je prostor Zrinjskom.

Svoje čitatelje upoznali su da ispred imena Zrinjski u nazivu kluba piše i HŠK, što je kratica za Hrvatski športski klub, a da se crveno-bijela šahovnica u grbu temelji na hrvatskoj zastavi.

- Navijačkoj grupi Ultrasi, tvrđem navijačkom jezgru, ne sviđa se činjenica što se klub takmiči u bosanskohercegovačkoj ligi, što i ne kriju.

- Navijači Zrinjskog su 14. aprila 2023. godine na utakmici protiv Želje vrijeđali državu Bosnu i Hercegovinu: "Je**m te Bosno, je**m te ja, Hrvatska je moja domovina. U finalu Kupa BiH protiv Veleža, Ultrasi su okrenuli leđa tokom intoniranja himne BiH- piše Laola1.

Austrijanci pišu i da ostali fudbalski zaljubljenici u BiH, izuzev navijača hrvatske nacionalnosti, teško drže palčeve klubu čiji navijači ne poštuju državu.

- Osnovan 1905. godine, Zrinjski je najstariji klub u BiH, ali zapravo službeno nije bio prisutan 47 godina, dok nije obnovljen 1992. u Međugorju. Ponovnim osnivanjem Zrinjski je prisvojio stadion Pod Bijelim brijegom koji se nalazi u hrvatskom dijelu grada i koji je ranije bio dom Veleža. Velež je zbog toga privremeno bio beskućnik dok nije pronašao novi dom u istočnom dijelu grada, na stadionu Rođeni - navode dalje Austrijanci.

U nešto opsežnijem predstavljanju osmostrukog prvaka BiH, Austrijanci naglašavaju da je u sezoni 2003/04. dres Zrinjskog nosio as Real Madrida Luka Modrić. On je boravio na posudbi iz Dinama i u BiH igrao svoju prvu seniorsku sezonu.

Portal Laola1 piše da je trenutno u sastavu Zrinjskog 17 legionara, od kojih samo trojica nisu iz Hrvatske.

- Prosjek godina je 26,5 i samo jedna ekipa u ligi je iskusnija. Ukupna tržišna vrijednost je 9,5 miliona eura - predstavljen je Zrinjski uz napomenu da u klubu bez problema mogi igrati fudbaleri svih nacionalnosti.

Posebno su istaknuli Nemanju Bilbiju kao najboljeg strijelca u historiji Premijer lige BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.