open-navfaktor-logo
search
Željo protiv Neftchija
Adrian Mutu stiže na Grbavicu
Nakon što su eliminirali Dinamo Minsk, Plavi s Grbavice će u drugom kolu kvalifikacija trećeg po jačini UEFA-inog klupskog takmičenja odmjeriti snage s azerbejdžanskim Neftchijem.
21.07.2023. u 10:20
get url
text

Kao i protiv Dinama, Željo prvu utakmicu igra na Grbavici.

Neftchi je osnovan 1937. godine. Sjedište kluba je u u glavnom gradu Azerbedjžana - Bakuu.

Prošlu sezonu klub je okončao na trećem mjestu domaćeg prvenstva. Neftchi je devet puta bio prvak Azerbejdžana, šest puta je osvojio Kup, a dva puta Superkup. Uz Qarabag su jedini klub koji nije ispadao iz azerbejdžanske elite.

Neftchi je 2012. postao prvi azerbejdžanski klub koji je izborio grupnu fazu evropskog takmičenja nakon što je savladao APOEL u play-offu Evropske lige.

Bakcell Arena, dom Neftchija, sagrađena je 2012. godine i ima kapacitet od 11.000 gledatelja.

Na klupi Neftchija trenutno sjedi Adrian Mutu. Proslavljeni rumunski napadač stigao je u klub ovog ljeta i duel protiv Želje bit će mu zvanični debi na klupi Azerbejdžanaca. Mutu je s klubom dogovorio dvogodišnju saradnju. Ranije je radio u svojoj domovini kao trener Voluntarija, Craiove, Rapida. Bio je i selektor mlade U-21 reprezentacije Rumunije.

Vrijednost Neftchija prema portalu Transfermarkt iznosi 10,15 miliona eura.

Iz rostera je bh. javnosti dobro poznat čuvar mreže Ivan Brkić, koji je tri sezone branio u Zrinjskom.

Emin Mahmudov, iskusni ofanzivni veznjak, kapiten reprezentacije Azerbejdžana, najbolji je strijelac Neftchija iz prošle sezone. Mahmudov je u 36 odigranih mečeva u domaćem prvenstvu postigao 17 pogodaka. Njegova vrijednost je 1,4 miliona eura.

Najskuplji fudbaler u rosteru Azerbejdžanaca je Yuri Matis, stoper s brazilskim pasošem. Njegova vrijednost procijenjena je na 1,8 miliona eura. U klub je stigao ovog ljeta iz rumunskog Cluja.

Neftchi će drugi put u svojoj historiji u evropskim takmičenjima igrati protiv kluba iz Bosne i Hercegovine. U sezoni 2004/05 Neftchi je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka eliminirao Široki Brijeg. Širokobriježani su na Pecari slavili 2:1, a Neftchi je u revanšu bio bolji rezultatom 1:0 i zbog pravila gola u gostima prošao dalje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.