open-navfaktor-logo
search
Pozdravili uspjeh
Zelenski i vojni zvančnici javili o obaranju tri ruska aviona Su-34
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i vojni zvaničnici saopćlii su da su zračne snage te zemlje u petak na južnom frontu oborile tri ruska borbena aviona-bombardera Su-34, pozdravljajući to kao uspjeh u 22-mjesečnom ratu.
23.12.2023. u 12:03
get url
text

Ruska vojska nije pomenula incident. Ruski blogeri priznali su, međutim, gubitak, dok analitičari sugeriraju da su vjerovatno korištene rakete Patriot koje su isporučile Sjedinjene Države.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi te izvještaje.

- Danas u podne u južnom sektoru - minus tri ruska lovca-bombardera Su-34 ! - napisao je jučer u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram zapovjednik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Olesčuk.

Portparol zračnih snaga Juri Ihnat opisao je to na nacionalnoj televiziji kao "sjajno planiranu operaciju".

- U našoj pozitivnoj statistici već neko vrijeme nije bilo Su-34 - kazao je on, navodeći model kao jedan od najmodernijih ruskih aviona za bombardovanje i ostale napade.

Zelenski je u svom noćnom videoobraćanju pohvalio protivzračnu jedinicu regije Odese za obaranje aviona u oblasti Herson.

Regija je okupirana u prvim danima ruske invazije u februaru 2022. Ukrajinske snage nastoje su da povrate teritoriju i u novembru su uspostavile položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonu.

Ruske novine Eurasia Daily navode da je ukrajinski izvještaj vjerodostojan. Kijev je mogao da lansira rakete Patriot, koje imaju domet do 160 kilometara na ciljeve na velikim visinama, sa zapadne strane rijeke Dnjepar, pišu novine.

Ukrajinski stručnjak za avijaciju Valerij Romanenko rekao je ukrajinskom NV radiju kako vjeruje da su rakete Patriot najvjerovatnije oborile ruske avione.

- To je bila situacija tamo gde su Rusi izbacivali do stotinu bombi na jugu. Nisu baš uzeli u obzir da Patriot ima domet od 160 kilometara za aerodinamičke ciljeve - kazao je Romanenko.

Uspjesi Ukrajine postali su rjeđi otkako su njene snage prije godinu dana munjevito napredovale u ponovnom preuzimanju teritorije pod kontrolom Rusije na sjeveroistoku i jugu.

Kontraofanziva pokrenuta na istoku i jugu u junu imala je ograničen napredak. Zelenski priznaje da je napredak sporiji nego što se očekivalo, ali je odbacio tvrdnje glavnog vojnog komandanta, generala Valerija Zalužnjeg, da je rat ušao u fazu "iscrpljivanja" koja zahtijeva promjenu taktike, prenosi Reuters.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.