open-navfaktor-logo
search
Racije
Zapadna obala: Izraelska vojska upala u grad Tulkarem i izbjeglički kamp Nour Shams
Izraelska vojska izvršila je u subotu navečer raciju na grad Tulkarem i izbjeglički kamp Nour Shams na okupiranoj Zapadnoj obali.
24.12.2023. u 13:15
get url
text

- Brojne snage izraelske vojske, u pratnji dva vojna buldožera, ušle su u grad sa zapada - objavila je zvanična palestinska novinska agencija Wafa.

Dodaje se da su bespilotne letjelice izvele izviđačke letove.

Izraelske snage su opkolile Nour Shams, istočno od Tulkarema, a buldožeri su uništili glavnu vodovodnu liniju koja je napajala izbjeglički kamp.

Brojni palestinski domovi su pretreseni, a stanovnici ispitivani. Izbili su i sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga. Ovo je treći upad izraelskih snaga u izbjeglički kamp ovog mjeseca i drugi u sedmici.

Najmanje pet Palestinaca je ubijeno u napadima bespilotnih letjelica na Nour Shams 17. decembra. Još 13 Palestinaca, uključujući petoro djece, ubijeno je u raciji 19. oktobra.

Dok je pažnja svijeta usmjerena na Gazu, gdje je u izraelskim napadima nakona napada Hamasa 7. oktobra ubijeno više od 20.250 Palestinaca i gdje je došlo do humanitarne katastrofe, nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali je poraslo.

Najmanje 300 Palestinaca je ubijeno u sukobima s izraelskim trupama, racijama i napadima jevrejskih doseljenika od 7. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.