open-navfaktor-logo
search
MUP HNK
Zahvalili OSA-i na saradnji: Policija objavila detalje, šta je prije ubistva Marka Radića Make radio Cvitanović, kako je bježao
Ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda, pohvalio je danas policijske službenike koji su učestvovali u akciji otkrivanja, lociranja i hapšenja osumnjičenog za sinoćnje ubistvo u Mostaru. On je zahvalio Obavještajno-sigurnosnoj agenciji na saradnji i pravovremenim i tačnim informacijama.
10.11.2020. u 17:47
get url
text

Iz MUP-a HNK danas su dali i detalje ubistva Marka Radića Make za koje se sumnjiči da ga je počinio Josip Cvitanović.  

VEZANI TEKST - Nezvanične informacije: U Mostaru ubijen osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić

- J.C.(1974) iz Čapljine, nastanjen u Mostaru, osumnjičen je da je 9. novembra u ulici Brune Bušića oko 18,45 sati usmrtio vatrenim oružjem-puška sa više hitaca  M.R.(1959) iz Mostara. Osumnjičeni je 10 do 15 minuta prije ubistva pokušao fizički napasti žrtvu. Poslije neuspjelog fizičkog napada na M.R. osumnjičeni odlazi po naoružanje, ponovo poziva žrtvu na interfon te iz neposredne blizine ispaljuje u njega više hitaca iz puške. Nedugo nakon toga sjeda u "Škodu Fabiju" i udaljava se u nepoznatom smjeru. Po zaprimanju prijave o ubistvu rukovodni pripadnici MUP-a HNK oformili su operativni štab, sa ciljem koordiniranja operativne policijske potrage za osumnjičenim - naveli su iz MUP-a HNK.  

Nakon izvršenog krivičnog djela ubistva, pojasnili su, osumnjičeni se kretao magistralnim putem M-17 prema Čapljini, gdje je kratko boravio, da bi se ponovo vratio u Mostar.

- Čitavo vrijeme bjekstva osumnjičenog, Operativni štab je imao informacije o njegovoj poziciji tako da su u pripravnosti bili pripadnici policijskih snaga PU Čapljina, PU Mostar i Jedinica za podršku. Oko 21,25 sati u Ulici Splitska u Mostaru brzom i profesionalno izvedenom akcijom osumnjičeni je uhapšen. Akcija je izvedena na mjestu i u vrijeme gdje se procijenilo da neće doći do ugrožavanja bezbjednosti ljudi i imovine. Ni u jednom trenutku nije bila ugrožena bezbjednost u gradu Mostaru i drugim dijelovima kantona - poručili su iz MUP-a HNK. 

Sektor kriminalističke policije sa nadležnim tužilaštvom provodi kriminalističku istragu nad osumnjičenim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.