open-navfaktor-logo
search
Otvoreno tržište Afrike
ZADA Pharmaceuticals plasirala prvi kontejner lijekova u Somaliju
ZADA Pharmaceuticals d.o.o., jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom, nedavno je otvorila tržište Afrike za svoje visokokvalitetne proizvode iz oblasti farmaceutske industrije.
19.06.2023. u 11:00
get url
text
ZADA Farmacija
ZADA Farmacija

Prve količine proizvoda već su plasirane u Somaliju, i uskoro se isporučuje novi kontingent lijekova i dodataka prehrani, namijenjeni za tamošnje bolnice i apoteke. Radi se o svih 150 proizvoda sa znakom ZADA Pharmaceuticals - lijekovi koji se izdaju na ljekarski recept, lijekovi koji se izdaju bez recepta, i dodaci prehrani.

- Sačekali smo da nakon izvoza prvog kontejnera lijekova, dobijemo povratne informacije o zadovoljstvu korisnika i efikasnosti naših proizvoda. S obzirom na to da uskoro ide nova isporuka cjelokupnog asortimana i to u veoma kratkom vremenu, jasno je da su reakcije izuzetno pozitivne. Izvozom u Somaliju otvorili smo tržište Afrike, kao jedno od najbrže rastućih u svijetu, i nadamo se da će ovo biti početak jedne uspješne priče ne samo za nas, već i za bosanskohercegovačku farmaceutsku industriju u cjelini. Bitno je istaći, i to je zapravo argument koji je oduševio naše afričke partnere, da svi naši lijekovi i dodaci prehrani, dakle sve što ZADA proizvede, istog je kvaliteta, bilo da su namijenjeni domaćem, EU, Azijskom ili Afričkom tržištu. To uostalom, osim naše korporativne etike, garantira i EU GMP standard kontrole kvaliteta, kao najviši u industriji lijekova, i samo se rijetki proizvođači mogu pohvaliti da ga posjeduju - kazao je Esad Zahirović član Uprave kompanije ZADA Pharmaceuticals d.o.o..

Zahirović je istako da kompanija nastavlja sa ekspanzijom kako na domaćem, pogotovo na inozemnim tržištima, te da su u završnoj fazi realizacije i novi generički lijekovi i dodaci prehrani.

- Nakon nedavnog pronalska partnera za tržišta Uzbekistana, Azerbejdžana i Gruzije u Aziji, Somalija je četvrto novo tržište za ovu kompaniju u ovoj godini. Strategija širenja izvoza kompanije u vremenu koje je pred nama bit će usmjerena na tržište EU i ostatak zemalja Bliskog Istoka - pojašnjava Zahirović.

ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom i godišnjim kapacitetom proizvodnje tri milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. Sve što ZADA proizvodi plod je vlastitog znanja i rada u okviru projekata koje provodi odjel Istraživanja i razvoja. Investiranje u istraživanje i razvoj pozicioniralo je kompaniju ZADA kao farmaceutsku industriju prepoznatljivu po vlastitim formulacijama i tehnološkim pristupima za proizvodnju generičkih lijekova sa dodanim vrijednostima.

ZADA Pharmaceuticals je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova - EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Svjetskoj i domaćoj javnosti ZADA je posebno postala poznata kada je u vrijeme pandemije korona virusa na tržište plasirala lijek Malcovir, generički lijek koji se pokazao kao efikasan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Kompanija trenutno zapošljava 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera, i ostalog osoblja, sa prosječnom starosnom dobi 35 godina. Pored važećih EU smjernica Dobre Proizvođačke Prakse (EU GMP) i standarda EN ISO 9001, kvalitet je osiguran i internim standardima u skladu sa Poslovnikom kvaliteta ZADA Pharmaceuticals.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.