open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Za poticaje poljoprivrednicima namijenjeno 6,1 milion KM
Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojena je odluka za poticaje poljoprivrednim proizvođačima na području Kantona Sarajevo za ovu godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).
01.04.2021. u 20:07
get url
text

Iz Vlade KS-a su naveli da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo provelo proces pripremanja odluke transparentno i u saradnji sa kantonalnim poljoprivrednim proizvođačima.

- Za ovu namjenu u budžetu predviđeno je 6.100.000 KM i to su svakako najveća izdvajanja do sad za podsticaj poljoprivredi, dok su iznosi podsticaja po jedinici poljoprivredne proizvodnje kreirani na bazi obima proizvodnje u prethodnoj godini, kao i na saznanjima o novim proizvodnim kapacitetima - kazao je ministar privrede KS-a Adnan Delić.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila i Akcioni plan otkupa, prijema, predaje i distribucije 136,7 tona merkantilnog krompira i 11 tona luka, kako bi pomogli poljoprivrednicima koji su ostvarili podsticaje za proizvodnju navedenih kultura u prošloj godini, a nisu ih u potpunosti uspjeli plasirati na tržište, zbog niza posljedica koje je donijela pandemija koronavirusa.

Iz Vlade KS-a su podsjetili da je Ministarstvo podnijelo inicijativu Vladi KS-a da se iznađu sredstva za otkup tržišnih viškova ovih poljoprivrednih kultura. Inicijativa je usvojena sredinom marta, uz zaključak o iznalaženju sredstava za otkup ovih proizvoda.

S tim u vezi, Vlada je zaključkom sa sjednice s kraja marta zadužila Direkciju za robne rezerve da, u saradnji sa ministarstvima privrede, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te Kantonalnom upravom civilne zaštite pripremi Akcioni plan otkupa, prijema, predaje i distribucije ovih poljoprivrednih kultura, a koji je danas usvojen.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.