open-navfaktor-logo
search
Firme u stečaju
Za pet godina u entitetu RS otpisano skoro 310 miliona maraka poreza 
Porezna uprava Republike Srpske u prvih devet mjeseci ove godine otpisala je 10,2 miliona maraka potraživanja od poreznih obveznika, dok je u proteklih pet godina otpisala 309,2 miliona KM potraživanja.
22.10.2021. u 08:30
get url
text

Kako su za portal Capital kazali u Poreznoj upravi, većina ovih potraživanja odnosi se na porezne obveznike u kojima je okončan stečajni postupak. 

- Od ukupnog iznosa otpisanih potraživanja u prvih devet mjeseci ove godine, na poreske obveznike u kojima je okončan stečajni postupak odnosi se 8,1 miliona KM, dok je po drugim osnovama otpisano 2,1 miliona maraka - istakli su u Poreznoj upravi. 

Kako su pojasnili, nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju tog postupka i isto postane pravosnažno, Porezna uprava na osnovu Zakona o poreznom postupku RS-a donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreznih obaveza poreznog, odnosno stečajnog dužnika. 

Navode da se najveći iznos otpisanih potraživanja u ovoj godini odnosi na obveznike, a u kojima su okončani stečajni postupci i to Transport Vihor iz Bratunca kojem je otpisano 2,6 miliona KM, KTK Alhosu iz Sokoca otpisano je oko million maraka, a Vodovodu i kanalizaciji Rogatica 685.941 KM.

Kako dodaju, od početka 2016. pa do kraja 2020. godine Uprava je otpisala ukupno 309,2 miliona KM, od čega se 275,2 miliona maraka odnosi na potraživanja u kojima je okončan stečajni postupak. 

- Napominjemo da Porezna uprava na osnovu Zakona o poreznom postupku RS-a donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreznih obaveza poreznog, odnosno stečajnog dužnika, nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka i isto postane pravosnažno - podsjetili su u Upravi. 

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univertziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović u izjavi za Capital navodi da Poreznoj upravi, nakon što je okončan stečajni postupak kod određenog poreznog obveznika, ne preostaje ništa drugo nego da otpiše potraživanja. 

- Takva potraživanja su definitivno nenaplativa. Porezna uprava nema drugi izbor nego da ih otpiše i ona otpisuje potraživanja kada iscrpi sve mogućnosti za naplatu - pojasnio je Stojanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.