open-navfaktor-logo
search
Optužuje ih za rusofobiju
Vojna parada u Moskvi: Putin kaže da su Ukrajinci postali taoci zapadnih interesa
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je ukrajinski narod postao talac interesa Zapada, optužujući ga da izaziva rusofobiju.
09.05.2023. u 12:17
get url
text

- Ukrajinski narod postao je talac zločinačkog režima njegovih zapadnih gospodara koji se razvio na njegovoj osnovi, moneta za pregovore u provedbi njihovih okrutnih, sebičnih planova - rekao je Putin u obraćanju na vojnoj paradi u Moskvi organizovanoj povodom obilježavanja Dana pobjede.

Moskva je započela svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini prošle godine u februaru kako bi "demilitarizirala i denacificirala" Ukrajinu. Za zapadne zemlje, međutim, to je rat agresije i kao odgovor na to su uvele oštre sankcije.

Putin je rekao da su se "prevelike ambicije, arogancija i permisivnost" pretvorile u tragediju, za koju tvrdi da je razlog "trenutne katastrofe u Ukrajini".

Rekao je da Zapad "još priča o svojoj ekskluzivnosti, ruši ljude i cijepa društvo, izaziva krvave sukobe i udare, sije mržnju, rusofobiju, agresivni nacionalizam i uništava porodične i tradicionalne vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom".

Ruski lider je rekao da Zapad slijedi pristup "da nastavi da diktira, da narodima nameće svoju volju, svoja prava, pravila - u suštini sistem pljačke, nasilja i potiskivanja".

U Rusiji je Dan pobjede praznik kojim se obilježava predaja nacističke Njemačke 1945. godine. Proglašen je nakon što je Njemačka potpisala kapitulaciju u večernjim satima 8. maja 1945. godine u Berlinu, kada je već bila prošla ponoć u Moskvi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.