open-navfaktor-logo
search
Prioriteti
Vlada FBiH usvojila Program ekonomskih reformi: Rasteretiti mala i srednja preduzeća
Federalna vlada je danas usvojila Program ekonomskih reformi Federacije BiH za period od 2020. do 2022. godine. Program će uputiti Direkciji za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine, kao koordinirajućoj instituciji na nivou BiH, zaduženoj za izradu Programa ekonomskih reformi BiH 2020-2022. godina.
30.01.2020. u 13:16
get url
text
Radnici, ilustracija
Radnici, ilustracija

U skladu sa smjernicama Evropske komisije identifikovane su ključne prepreke za rast i konkurentnost i, na osnovu toga, definirano 17 prioritetnih reformskih mjera. Među njima su razvoj tržišta električne energije i gasa, te unapređenje energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Planiran je i razvoj transportne infrastrukture, unapređenje poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te pravnog okvira koji reguliše oblast turizma, turističkih vodiča, turističkih zajednica, boravišne takse i ugostiteljstva.

U prioritetne mjere su uvršteni smanjenje zagađenja, uspostava ekonomskih instrumenata u oblasti okoliša i energetske efikasnosti.

Riječ je, također, o unapređenju sistema neporeznih prihoda, smanjenju neformalne ekonomije i poreznog opterećenja rada, kao i restruktuiranje poreznog opterećenja. Kroz reformske mjere malim i srednjim preduzećima treba olakšati pristup povoljnim finansijskim sredstvima i uklanjati im administrativne barijere.

Predviđeno je unapređenje zakonskog okvira za oblast trgovine i povezivanje obrazovanja s tržištem rada, uz povećanje njegove efikasnosti. Jedna od mjera je i unapređenje sistema socijalne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.