open-navfaktor-logo
search
Ubijeno ih na hiljade
UN: Pojas Gaze najopasnije mjesto na svijetu za djecu  
Hiljade palestinske djece ubijene su tokom izraelskih napada na Pojas Gaze, rekla je zvaničnica Ujedinjenih nacija (UN) Catherine Russell u srijedu, nazvavši Gazu najopasnijim mjestom na svijetu za djecu.
22.11.2023. u 17:40
get url
text

VEZANI TEKST - Broj ubijene djece u Gazi premašio 4.000

- Više od 5.300 palestinske djece je navodno ubijeno u samo 46 dana... ili više od 115 dnevno, svaki dan, sedmicama i sedmicama. Na osnovu ovih brojki, djeca čine 40 posto smrtnih slučajeva u Gazi. Ovo je bez presedana. Drugim riječima, Pojas Gaze je najopasnije mjesto na svijetu za djecu - rekla je izvršna direktorica Međunarodnog dječjeg fonda UN-a (UNICEF) Catherine Russell na brifingu Vijeća sigurnosti UN-a o zaštiti djece u Gazi.

Russell je naglasila da su djeca u Gazi u "ekstremnom riziku" od katastrofalnih životnih uslova uz bombe, rakete i pucnjavu.

- Efekti nasilja nad djecom bili su katastrofalni, neselektivni i neproporcionalni-  rekla je ona, naglašavajući da humanitarne pauze "jednostavno nisu dovoljne".

Prema njenim riječima UNICEF poziva na hitan humanitarni prekid vatre kako bi se ovaj "pokolj odmah zaustavio".

- Zabrinuti smo da bi dalja vojna eskalacija na jugu Gaze eksponencijalno pogoršala tamošnju humanitarnu situaciju... uzrokujući dodatno raseljavanje... i potiskivanje civilnog stanovništva na još manje područje. Napadi na jug se moraju izbjeći - dodala je ona.

Izrael je pokrenuo brutalne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Vlasti u Gazi saopćile su u utorak da je broj ubijenih u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od tada 14.100 ljudi, među kojima je više od 5.800 djece i 3.900 žena.

Broj ubijenih u Izraelu je oko 1.200, objavile su tamošnje vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.