open-navfaktor-logo
search
Bez presedana
UN-ova agencija: Naša skloništa u Gazi više nisu sigurna
Agencija UN-a za pomoć koja djeluje u Gazi rekla je da njena skloništa u sjevernom dijelu teritorije više nisu sigurna - nazivajući to bez presedana.
14.10.2023. u 22:56
get url
text

VEZANI TEKST - Istekao rok za evakuaciju: Izraelska vojska objavila šta planira u Gazi, spremno 100.000 vojnika

- Ovaj rat ne bi trebao biti iznimka. Zaštita civila i civilne infrastrukture uključujući zgrade UN-a odnosi se i na ovaj sukob - stoji u saopćenju UNRWA-e.

Dodaje se da unatoč naredbi izraelskih vlasti Palestincima da odu na jug, mnogi ljudi, uključujući trudnice, djecu, starije osobe i one s invaliditetom, neće moći pobjeći iz tog područja.

- Ratovi imaju pravila. Civili, bolnice, škole, klinike i UN-ove prostorije ne mogu biti meta - poručili su. 

Izraelska vojska saopćila je da su pripreme za koordinirani zračni, pomorski i kopneni napad na blokirani pojas Gaze pri kraju. 

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je ranije danas dobio naredbu od izraelskih snaga s rokom za evakuaciju svoje bolnice Al Quds do 16 sati po lokalnom vremenu (15 po našem).

Crveni polumjesec je poručio da se bolnica ne može sigurno evakuirati te je dužna nastaviti zbrinjavanje bolesnika i ranjenika. To je također označilo kraj prozora za "siguran prolaz" koji je označila izraelska vojska, koja je rekla da Palestinci mogu putovati duž dvije glavne rute iz sjeverne Gaze bez napada od 10 do 16 sati po lokalnom vremenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.