open-navfaktor-logo
search
Politika šutnje
Ukrajinci prešli Dnjepar?
Prema posljednjim izvještajima ukrajinske snage zauzele su pozicije na istočnoj obali rijeke Dnjepra u južnoj Hersonskoj oblasti.
25.04.2023. u 08:58
get url
text
Dnjepar, Herson
Dnjepar, Herson

Radi se o regiji koja je pod djelimičnom kontrolom ruskih snaga, zbog čega bi se prelazak rijeke mogao pokazati vrlo važnim u budućoj ukrajinskoj protivofanzivi, navodi BBC.

Američki Institut za ratne studije, ali i ruski vojni blogeri objavili su dovoljnu količinu geolociranih snimki koje potvrđuju ukrajinski prelazak Dnjepra na istočnu obalu, piše taj britanski medij dodajući kako su njihovi vojni izvori potvrdili "određene manevre preko Dnjepra" u blizini grada Hersona.

Naime, Ukrajina je prošle godine oslobodila grad Herson od ruske okupacije - jedini glavni grad neke regije koji je Rusija uspjela osvojiti od početka invazije u februaru 2022. godine.

Rusi su se tada povukli na istočnu obalu Dnjepra. Ukrajinska vojska, koja provodi politiku šutnje o protivofanzivnim djelovanjima, nije potvrdila prelazak Dnjepra, dok službena Moskva negira da su ukrajinske snage prešle na istočnu obalu rijeke.

No ako su izvještaji da su ukrajinske snage zauzele pozicije na istočnoj obali tačni, to bi se moglo pokazati vrlo značajnim u budućim pokušajima Kijeva da protjera ruske snage. Naime, ukrajinski napredak u tom području bi u budućnosti mogao osigurati kopneni koridor prema poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2013. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.