open-navfaktor-logo
search
Borba za preživljavanje
Ukrajina: Civili provode živote u skloništima u Časiv Jaru, koji je pod ruskim napadima
Civili koji žive u Časiv Jaru, blizu linije fronta u pravcu Bahmuta u Ukrajini, primorani su veći dio dana provesti u skloništima zbog intenzivnih napada Rusije.
25.12.2023. u 10:32
get url
text

{$galerijaFotografija}

Dok u raznim regionima Ukrajine traju sukobi zbog rusko-ukrajinskog rata, život se nastavlja u teškim uvjetima u naseljima blizu fronta. Smješten otprilike sedam kilometara od linije fronta u Donjeckoj regiji, u Časiv Jaru se na svakom koraku mogu vidjeti tragovi rata.

Stanovnici grada koji se nalazi u blizini Bahmuta, koji je u proljeće došao pod kontrolu ruske vojske, bore se za preživljavanje, posebno pod minobacačkim i zračnim napadima.

Tragovi metaka mogu se vidjeti na skoro svakoj zgradi u Časiv Jaru.

Građani pokušavaju preživjeti uz pomoć državnih institucija, dobrovoljaca i ukrajinske vojske, a ne mogu izaći zbog ruskih napada koji su u toku.

Teško je naći nekoga na ulicama grada, gdje se neprestano čuju pucnji i jake eksplozije.

U gradu, koji je prije rata imao skoro 13.000 stanovnika, sada živi oko 800 ljudi.

Ekipa Anadolije posjetila je Časiv Jar sa vojnim zvaničnicima, uz posebnu dozvolu ukrajinske vojske, i snimila najnoviju situaciju u gradu.

Ljudi koji žive u ovom gradu izlaze samo da kupe vodu, hranu ili drva za ogrijev zbog sigurnosnih razloga.

- U ulici u kojoj živimo ostale su samo dvije porodice. U gradu nije ostala nijedna kuća koja nije oštećena. Situacija u gradu je teška, ali naša vojska ga održava u životu - ispričala je 63-godišnja Natalija koja je primila humanitarnu pomoć.

Prema njenim riječima, većinu vremena provode u skloništima.

- Moramo ostati u magacinu ili skloništu. Nema se šta raditi. Obično sjedimo. Najviše vremena provodimo u skloništu - kazala je Natalija.

Navela je da su njeni rođaci i komšije napustili grad zbog rata i otišli na sigurnija mjesta. Ona ovdje živi sa suprugom.

Supružnik Genna izjavio je da u gradu borave uglavnom penzioneri i stariji ljudi, a da su mlađe porodice odvele svoju djecu i preselile se u sigurna područja.

- Ponekad je situacija mirna, a onda je opasno. Nije moguće unaprijed shvatiti šta će se dogoditi. Nema vode, struje, prirodnog gasa, nema ničega ovdje - rekao je Genna.

Napominjući da su on i njegova supruga odlučili da ostanu u gradu jer nisu imali kuda, Genna je naveo da se nastavlja proces evakuacije civila iz regiona za one koji žele da odu.

Anatolij (84), koji živi sam u stambenoj zgradi oštećenoj artiljerijskim napadima u Čašivom Jaru, izjavio je da pokušava da preživi u veoma teškim uvjetima.

Naveo je da je vrijeme postalo hladnije i da je zbog snijega postalo teško ostati kod kuće.

- Kuća je veoma hladna. Jučer sam ugradio peć na drva. Kuća je takođe veoma vlažna. Trudim se da spavam pored pokrivajući se sa nekoliko ćebadi noću - rekao je Anatolij.

AA-20231225-33270934-33270925-UKRAJINA_CIVILI_PROVODE_ZIVOTE_U_SKLONISTIMA_U_CASIV_JARU_KOJI_JE_POD_RUSKIM_NAPADIMA.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.