open-navfaktor-logo
search
Bavarska se pobunila
Ugašene posljednje nuklearne elektrane u Njemačkoj
Njemačka je ugasila svoje tri posljednje nuklearne elektrane i taj potez su pozdravile organizacacije za zaštitu okoliša, a kritizirali konzervativni političari i oni skloni poslovnom svijetu.
16.04.2023. u 08:34
get url
text
Nuklearne eletrane Njemačka
Nuklearne eletrane Njemačka

Aktivisti za zaštitu okoliša su se okupili kod Brandenburških vrata u glavnom gradu Berlinu kako bi proslavili gašenje reaktora u ponoć dok su se tamo također našli i zagovornici nuklearne energije.

Tri posljednja nuklearna reaktora u Njemačkoj bili su Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu.

Neckarwestheim 2 je bio posljednja elektrana koja je ugašena u 23.59.

Ovim potezom njemačka završava 60 godina proizvodnje nuklearne energije u zemlji i popratne političke rasprave o tom pitanju.

Dvije od tri elektrane su trebale biti ugašene krajem prošle godine, no ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza su vladu natjerale da ih ostavi u funkciji tijekom zime.

Njemačka savezna pokrajina Bavarska želi nastaviti koristiti nuklearne elektrane i preuzeti odgovornost za njih, rekao je bavarski premijer Markus Soeder, što bi moglo dovesti do povratka nuklearne energije, koju je Njemačka prestala upotrebljavati u subotu.

Bavarska, koja je dom mnogim uspješnim njemačkim izvoznicima, želi da savezna vlada izmijeni zakon o prestanku korištenja nuklearne energije tako da dopusti rad nuklearnim elektranama pod odgovornošću pojedinih saveznih pokrajina, kazao je Soeder.

-Dokle god kriza ne završi, a tranzicija na obnovljive izvore energije ne uspije, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja desetljeća. Bavarska je spremna preuzeti tu odgovornost . rekao je pokrajinski premijer za novine Bild am Sonntag.

Dodao je da Bavarska također želi prokrčiti put u istraživanju nuklearne fuzije i izgraditi svoj vlastiti istraživački reaktor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.