open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno Faktoru
Ubica Miroslava Lazarevića objesio se u KPZ-u Foča
Saša Vidović izvršio je danas samoubistvo oko 16 sati u KPZ-u Foča gdje je izdržavao kaznu od 19 godina zatvora. Pomoćnik ministra pravde RS-a Pero Dunjić potvrdio je za Faktor da se Vidović objesio. 
12.10.2020. u 20:31
get url
text

Vrhovni sud RS-a je u junu potvrdio presudu Saši Vidoviću (37) iz Bijeljine na 19 godina zatvora, dok je Aleksandru Bulatoviću (33) iz Banje Luke smanjena sa 18 na 16 godina, zbog ubistva Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu u oktobru 2016. godine

Vidoviću je potvrđena presuda koju je donio Okružni sud u Banjoj Luci, dok je dijelom uvažena žalba Bulatovićeve odbrane, te mu je visina kazne smanjena za dvije godine. Vrhovni sud RS-a je ovom dvojcu ranije već jednom ukidao prvostepenu presudu kojom su pred banjalučkim sudom tada bili osuđeni na ukupno 39 godina robije.

VEZANI TEKST - Osuđeni za ubistvo Miroslava Lazarevića: Vidoviću 19, Bulatoviću 16 godina zatvora

Ovaj dugogodišnji postupak sve vrijeme je bio praćen visokim mjerama sigurnosti, ali i kontraverzama. Neka ročišta su i odgađana zbog dojava u bombi u sudnici. Također, otac Aleksandra Bulatovića, Željko Bulatović (55), ubijen je septembru prošle godine u Novom Sadu, a sahranjen je dan uoči presude sinu.

U optužnici koju je protiv Vidovića i Bulatovića podiglo Tužilaštvo RS-a nikada nisu navedeni motivi zločina, ali su iz MUP-a RS-a, odmah nakon njihovog hapšenja, ocijenili da su Lazarevića likvidirali za određen novčani iznos, te da su navodno povezani sa kriminalnim grupama u okruženju.

Optužnica je teretila Vidovića i Bulatovića da su 16. oktobra 2016. godine oko 1.50 sati napravili sačekušu u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu gdje je Miroslav Lazarević živio.

S policijskog uviđaja nakon ubistva Lazarevića u Istočnom Sarajevu

Kada je ovaj naišao u svom vozilu "golf 7", ispalili su prema njemu 24 hica, od čega ga je pogodilo pet, a koban je bio samo jedan u koljeno. Zatim su pobjegli BMW-om X5 prema Kantonu Sarajevo, koji su potom zapalili ispred jedne stambene zgrade.

U vozilu su bili puška, dva okvira i municija, koji su se aktivirali usljed plamena i visoke temperature, zbog čega su bili optuženi da su ugrozili živote stanara i izazvali opasnost. Njih dvojica su uhapšeni nakon paljevine, u sarajevskom naselju Hrasno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.