open-navfaktor-logo
search
Teroristički akt
U Teheranu sumnjaju na umješanost Izraela: Ubijen istaknuti iranski nuklearni naučnik Fakhrizadeh
Istaknuti iranski fizičar Mohsen Fakhrizadeh, koji se smatra glavnim stručnjakom u nuklearnom programu ove azijske države, ubijen je u terorističkom napadu u blizini glavnog grada Teherana.
27.11.2020. u 16:59
get url
text

Novinska agencija Fars izvijestila je da je on bio meta višestrukog napada koji je uključio najmanje jednu eksploziju i manji požar koji su podmetnuli višebrojni napadači u gradu Absard u okrugu Damavand u provinciji Teheran, prenio je Press TV.

Iransko ministarstvo odbrane objavilo je da je Fakhrizadeh, koji je bio na čelu Organizacije za odbrambene inovacije i istraživanje (SPND), prebačen u bolnicu, gdje je podlegao povredama koje je zadobio u terorističkom napadu.

- Nažalost, medicinski tim nije uspio u reanimaciji (Fakhrizadeha), i prije nekoliko minuta, taj naučnik i menadžer postao je mučenik nakon višegodišnjih napora i borbe - navodi se u bolničkom saopćenju koje su prenijeli državni mediji.

Vozilo u kojem je nastradao Mohsen Fakhrizadeh

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Jevad Zarif rekao je da postoje ozbiljne naznake o ulozi Izraela u terorističkom napadu na nuklearnog fizičara Mohsena Fakrizadeha. S druge strane,  Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nije komentarisao izvještaje o napadu u petak na istaknutog iranskog nuklearnog naučnika.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.