open-navfaktor-logo
search
Izbio sukob
U sjevernom Al-Qudsu četiri Palestinca ranjena kada je izraelska vojska pucala na džamiju
Najmanje četiri Palestinca ranjena su u petak u pucnjavi izraelske vojske na džamiju u sjevernom Al-Qudsu (Jerusalemu), prema medicinskim izvorima.
08.12.2023. u 14:15
get url
text

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da su njegovi timovi zbrinuli četiri osobe ranjene u izraelskoj pucnjavi u gradu Hizma.

- Izraelska vojska otvorila je vatru na džamiju u gradu Hizma, na sjeveru Al-Qudsa - objavila je zvanična palestinska TV, ukazujući na izbijanje sukoba između desetina Palestinaca i izraelske vojske.

Ranije u petak, šest Palestinaca je ubijeno tokom racije koju je izvela izraelska vojska u izbjegličkom kampu Al-Far'a u blizini grada Tubasa, sjeveroistočno od okupirane Zapadne obale.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja izraelska vojska ubila je 271 Palestinca na Zapadnoj obali od 7. oktobra, dok je više od 3.250 povrijeđeno.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale tokom izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednonedjeljne humanitarne pauze u sukobu sa palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 17.177 Palestinaca je ubijeno, a više od 46.000 povrijeđeno u nemilosrdnim vazdušnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.