open-navfaktor-logo
search
U ozbiljnoj opasnosti
U izraelskim napadima na Gazu ubijena 23 novinara
U izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 23 novinara.
23.10.2023. u 13:55
get url
text

Iz Odbora za zaštitu novinara (CPJ) navedeno je da je izraelsko-palestinski sukob ozbiljno pogodio novinare. Istakli su da su novinari, koji pokušavaju ispuniti svoju dužnost tako što izvještavaju o napadima u Gazi, suočeni s ozbiljnom opasnošću.

Potvrdili su da su od 7. oktobra poginula 23 novinara. Naveli su da je među poginulim novinarima 19 Palestinaca, tri Izraelca i Libanac.

U napadima je povrijeđeno osam novinara, a tri se vode kao nestala.

Koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour izjavio je da su "novinari civili koji obavljaju važan posao u vrijeme krize i ne bi trebali biti meta zaraćenih strana".

Mansour je naglasio da su novinari iz cijelog svijeta podnijeli velike žrtve kako bi popratili "srceparajući" sukob te da se mora osigurati sigurnost novinara.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Prema dosadašnjim podacima, najmanje 4.651 Palestinac, uključujući 1.873 djece, ubijen je u izraelskim napadima na Gazu.

Neodređeni broj ljudi zarobljen je ispod ruševina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.