open-navfaktor-logo
search
Ukrajina-Rusija
U Donjecku sirene za uzbunu, separatisti evakuišu stanovništvo; Putin: Situacija je sve gora
Glasna sirena oglasila se danas u centru Donjecka nakon što je vođa separatista u otcijepljenoj regiji koju podržava Rusija najavio evakuaciju stanovnika. 
18.02.2022. u 16:34
get url
text

Vođa samoproglašene Narodne Republike Lugansk, druge regije koju drže separatisti u istočnoj Ukrajini, također je najavio evakuaciju stanovnika. Leonid Pašečnik tvrdi da je najavio "organiziranu evakuaciju populacije". Tvrdi kako je evakuacija "koordinirana s Rusijom" kako bi se zbrinula evakuirana populacija.

- Kako bismo izbjegli žrtve među civilima, pozivam stanovnike republikeda što prije odu na teritorij Ruske Federacije - rekao je Leonid Pašečnik u saopćenju za javnost - prenose lokalni mediji.

- Apeliram na sve vojno sposobne muškarce koji mogu držati oružje u rukama da brane svoju zemlju - dodao je Pašečnik. 

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, objavio je da je Rusija pristala osigurati smještaj onima koji napuste regiju. Žene, djeca i starije osobe prvi su na redu za evakuaciju. Nakon objave iz Donjecka uslijedila je i najava evakuacije iz Luganska.

Danas u 20 sati po lokalnom vremenu iz Donjeska će stanovništvo početi odvoziti autobusi.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na press konferenciji s Aleksandrom Lukašenkom rekao da vidi "pogoršanje situacije u istočnoj Ukrajini". Bez iznošenja dokaza, Putin je na presici iznio optužbe za "masovno i sistemsko kršenje ljudskih prava te diskriminaciju" ruske populacije u Ukrajini

Vlastima u Kijevu je poručio da krenu u pregovore s liderima separatista. Novinarima je kazao kako je spreman razgovarati sa zapadnim liderima o krizi u Ukrajini, ali ih je ponovo optužio da "ignoriraju ruske sigurnosne zahtjeve", te upozorio da "bilo kakav dogovor mora uključivati pravno obavezujuće jamstvo da će NATO zaustaviti širenje na istok".

Odbacio je prijetnje zapadnim sankcijama, kazavši kako će "Amerika i njihovi savenici uvijek naći neki razlog da uvedu financijske sankcije" njegovom režimu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.