open-navfaktor-logo
search
Bivši predsjednik
Trump se obrušio na Bidena zbog napada na Hute: Bacamo bombe po cijelom Bliskom istoku, opet
Bivši američki predsjednik Donald Trump obrušio se na svog vjerovatnog protivkandidata na općim izborima 2024. godine, predsjednika Joea Bidena, nakon što su američke i britanske snage napale Hute u Jemenu.
13.01.2024. u 08:02
get url
text

- Dakle, dozvolite mi da to razjasnim. Bacamo bombe po cijelom Bliskom istoku. Opet. Tamo sam pobijedio ISIL, a naš ministar odbrane, koji je nestao na pet dana, vodi rat sa svog laptopa u bolničkoj sobi - poručio je Trump, piše The Independent

Također, Trump je ponovio kritike na račun Bidenove administracije zbog neuspješnog povlačenja iz Afganistana i migrantske krize na južnoj granici SAD-a.

- Zapamtite, ovo je ista banda koja se "predala" u Afganistanu, gdje niko nije odgovarao niti je otpušten - ustvrdio je Trump te dodao:

- Bio je to najsramotniji trenutak u historiji Sjedinjenih Država. Sada imamo ratove u Ukrajini, Izraelu i Jemenu, ali ne i "rat" na našoj južnoj granici. Oh, to ima puno smisla. Pokvareni Joe Biden je najgori predsjednik u historiji Sjedinjenih Država - rekao je Trump.

Bidenovo odluku o napadima kritikovali su i pojedini predstavnici Demokratske stranke u Kongresu SAD-a.

- Predsjednik mora doći u Kongres prije nego što započne napad protiv Huta u Jemenu i uključi nas u još jedan bliskoistočni sukob.To je član I Ustava. Zalagat ću se za to bez obzira da li je demokrata ili republikanac u Bijeloj kući - kazao je kalifornijski demokrata Ro Khanna na X-u.

Zastupnik Mark Pocan izrazio je bojazan da bi se djelovanjem SAD-a na Crvenom moru mogao stvoriti rizik da se SAD uplete u još jedan višedecenijski sukob.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.