open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Trump o operaciji “Izvor mira”: Turska je obećala da će štititi civile i vjerske manjine
Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je od početka stupanja na političku scenu govorio kako ne želi nastaviti voditi, kako je kazao, nerazumne ratove kojima se ne nazire kraj
09.10.2019. u 20:23
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da SAD ne podržava tursku operaciju “Izvor mira” te da se na području gdje se izvodi operacija ne nalazi nijedan američki vojnik, javlja Anadolu Agency (AA).

-SAD ne podržava ovaj napad i jasno je Turskoj poručila da je ova operacija loša ideja - navodi se u Trumpovom saopćenju.

Dodao je da je od početka stupanja na političku scenu govorio kako ne želi nastaviti voditi, kako je kazao, nerazumne ratove kojima se ne nazire kraj.

-Posebno ne one koji nisu u interesu SAD-a. Turska je obećala da će štititi civile i vjerske manjine, uključujući i kršćane, te da neće doći do bilo kakve humanitarne krize - istakao je Trump te dodao:

"Turska se obavezuje da svi ratnici ISIS-a koji su u zatvoru i dalje ostanu tamo, kao i da se ISIS ponovo ne pojavi u bilo kojem obliku ili formi. Očekujemo da Turska održi svoja obećanja. Pažljivo pratimo cijeli proces".

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije.

-Kao što je bilo u ranijim operacijama Štit Eufrata i Maslinova grana, i u operaciji Izvor mira jedini cilj su teroristi - dodaje se u saopćenju.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma. Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.