open-navfaktor-logo
search
Naučnici zabrinuti
Thwaites: Antarktički glečer bilježi dramatične promjene koje ćemo osjetiti u narednih nekoliko godina
Naučnici upozoravaju na dramatične promjene na jednom od najvećih glečera na Antarktici i najavljuju da bi te promjene mogle dovesti do ozbiljnih posljedica već u idućih pet do deset godina.
14.12.2021. u 14:16
get url
text

Kažu da bi se plutajući dio glečera Thwaites, koji je do sada bio relativno stabilan, mogao "razbiti poput vjetrobrana automobila". Američki i britanski istraživači provode veliko istraživanje na Thwaitesu zbog sve bržeg topljenja. Glečer već sada izbacuje 50 milijardi tona leda u okean svake godine.

- Ovakvo otapanje zasad ima ograničen utjecaj na globalnu razinu mora, ali postoji dovoljno leda koji bi se mogao otopiti i podići razinu okeana za čak 65 centimetara - kažu naučnici.

Takav scenarij "sudnjeg dana" vjerovatno se neće dogoditi još mnogo stoljeća, ali istraživački tim kaže da Thwaites sada vrlo brzo reagira na globalno zatopljenje.

- Doći će do dramatičnih promjena na prednjoj strani glečera, vjerovatno za manje od decenije. I objavljene i neobjavljene studije upućuju na taj smjer - rekao je profesor Ted Scambos, američki glavni koordinator za istraživanje.

- Ovo će ubrzati tempo topljenja (Thwaitesa) i proširiti opasan dio glečera - rekao je za BBC News.

Thwaites je veličine Velike Britanije ili Floride, a brzina otapanja se udvostručila u posljednjih 30 godina. Naučnici kažu da je to rezultat ulaska tople okeanske vode ispod i topljenja Thwaitesove plutajuće fronte.

Kažu da će se istočna fronta glečera vjerovatno u sljedećih nekoliko godina odvojiti od grebena, što će je destabilizirati.

- Vizualiziram to donekle slično onom prozoru automobila gdje imate nekoliko pukotina koje se polako šire, a onda se odjednom cijela stvar jednostavno počne razbijati u svim smjerovima - objasnila je dr. Erin Pettit iz Državnog univerziteta Oregon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.