open-navfaktor-logo
search
Naučnici zabrinuti
Svjetska zdravstvena organizacija: "Informacije upućuju na povećanu prenosivost"
Virusna varijanta B.1.617, koja se prvi put pojavila u Indiji prošle godine, izaziva globalnu zabrinutost, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
11.05.2021. u 08:53
get url
text

- Radi se o varijanti koja izaziva zabrinutost na globalnom nivou. Postoje neke dostupne informacije koje upućuju na povećanu prenosivost  - izjavila je na sastanku Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19.

Broj novozaraženih i preminulih od koronavirusa u Indiji u ponedjeljak se približio dnevnom rekordnom iznosu zbog čega se vlada premijera Narendre Modija poziva da zatvori drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu. 

Iz WHO-a ističu da je dominantna varijanta B.1.617 prvi put identificirana u Indiji prošlog decembra, iako je ranija verzija zabilježena u oktobru 2020.

Varijanta se već proširila u druge države, a mnoge su zemlje odlučile blokirati ili ograničiti dolaske iz Indije.

Van Kerkhove je naglasila da će o toj varijanti i njene tri verzije više informacija biti dostupno u utorak.

Čelnik WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je da Organizacija Svjetske zdravstvene organizacije pokreće kampanju pod nazivom "Zajedno za Indiju" u svrhu prikupljanja sredstava za opskrbu kisikom i nabavci lijekova i zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.