open-navfaktor-logo
search
Žestoka rasprava
Supruga ruskog vojnika došla u Putinov štab: Kad će se moj muž vratiti kući iz Ukrajine?
Supruga ruskog vojnika uputila je u subotu emotivni apel u izbornom štabu ruskog predsjedinka Vladimira Putina tražeći povratak muža iz Ukrajine, piše Reuters ističući da je to prkosni gest u zemlji u kojoj je zabranjena otvorena kritika rata.
21.01.2024. u 09:18
get url
text

- Vladimir Vladimirovič Putin je izdao dekret da moj muž mora biti tamo (u Ukrajini). Zanima me kada će izdati dekret da moj muž mora biti kod kuće - rekla je Marija Andrejeva.

Uplela se potom u žestoku raspravu sa ženom koja joj je rekla da ruski vojnici u Ukrajini brane domovnu i da se ona moli za njih.

- Pa šta dalje? Ministarstvo odbrane je potrošilo svoj novac, sad treba sve iscijediti od naših momaka, izvući im posljednji život? Pa da nam se vrate kao panjevi? - kazala je Andrejeva.

- Hoće li mi dati panj? Šta ću dobiti nazad? Čovjek bez nogu, bez ruku, bolestan čovjek? Zar ne znaš šta se tamo dešava? - dodala je odgovarajući ženi s kojom je ušla u raspravu.

Rasprava se dogodila tokom posjete Putinovoj izbornoj bazi male delegacije "Put kući", organizacije supruga vojnika koja vodi kampanju za njihov povratak sa fronta. Pokazala je dubinu bijesa i očaja među porodicama nekih vojnika dok se rat nastavlja, kojem se nakon skoro dvije godine ne nazire kraj.

Putin je mobilisao 300.000 rezervista u septembru 2022. u nepopularnom potezu za koji je rekao da nema potrebe da se ponavlja jer su se stotine hiljada drugih dobrovoljno prijavili kao vojnici po ugovoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.