open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Suđenje u predmetu "Korona ugovori": Svjedokinja izjavila kako je nepoznatoj osobi predala kesu s novcem
Biljana Amidžić, koja je radila administrativne poslove u firmi "Prokontrol", po zahtjevu direktora te firme Slavka Bojića, od Dragana Dubravca je preuzela kesu sa debljom kovertom u kojoj je bio novac i predala nepoznatom čovjeku.
08.03.2024. u 14:19
get url
text

Sve se, kako je istakla, desilo na parkingu iza Instituta za javno zdravstvo RS-a, kod "Poliklinike" u Banjoj Luci.

Amidžić je to potvrdila u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju u predmetu poznatom kao "Кorona ugovori" te pojasnila da je novac predala nakon što je Institut konzorcijumu "Prokontrol - Promeding" platio za nabavku 50.000 komada respiratornih maski "КN95".

U ovom slučaju optuženi su bivši direktor Instituta Branislav Zeljković, Bojić i Dubravac koji je direktor firme "Promeding, vlasnik agencije "Travel 4 fun" Saša Marković, te bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić. Tužilaštvo RS-a ih tereti da su u vrijeme pandemije virusa korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet RS-a za više od 1,3 miliona КM.

Amidžić je ispričala da je nakon što su nabavljene maske i Institut platio za to, Bojić nju zvao telefonom i rekao da s računa prebaci 100.000 КM na račun "Promedinga".

- Zvala sam Dubravca i on je znao o čemu se radi, te smo se dogovorili i sastali kod muzeja. Dao mi je ukrasnu vrećicu u kojoj je bila koverta. Nakon toga sam pozvala Bojića i on mi je rekao da odem na parking iza Instituta i tu kesu dam čovjeku koji će me čekati. Tako sam i uradila. Prišla sam i rekla Slavko me poslao i dala vrećicu - rekla je između ostalog Amidžić.

Istakla je da se ne sjeća kako je izgledao taj čovjek niti ga može poznati.

Potvrdila da je po uputama Bojića slala ponudu Institutu za nabavku respiratornih maski i sačinila ugovor o tome. Pojasnila je da se radilo o nabavci 50.000 respiratornih maski po cijeni od 6,9 КM po komadu.

Ona je na pitanje odbrane rekla da je "Prokontrol" nabavkom i isporukom pomenutih maski samo izgubio. Pojasnila je da je u to vrijeme u Кini nabavna cijena maski bila oko dolar po komadu i da se na to dodaju carina, porez, troškovi nabavke i prijevoza, te da je konačna cijena viša. Amidžić je na pitanje Bojića da li joj je ikad tražio da uradi nešto protivzakonito rekla je da nije.

Također je potvrdila da su joj u Tužilaštvu predočavane fotografije nekih osoba i da je pitana da li je neko od njih onaj kome je dala kesu s novcem, ali da nije nikoga prepoznala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.