open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Srbija ukida državljanstvo Darku Elezu
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije donijelo je odluku kojom se Darku Elezu ukida državljanstvo Republike Srbije.
18.05.2021. u 16:21
get url
text

Nezvanično ATV saznaje da mu ovo rješenje treba biti uručeno danas.

Državljanstvo Republike Srbije Elezu je oduzeto jer se dovodi u vezu sa krivičnim djelima iz oblasti organizovanog kriminala, da predstavlja sigurnosni rizik za građane Srbije i sigurnost u cjelini.

VEZANI TEKST - Darko Elez izručen, odmah sproveden u Tužilaštvo

Ovo znači da je Elezu ostalo još samo državljanstvo BiH, te da mu se za sva krivična djela koja mu se stavljaju na teret može suditi u BiH.

Darko Elez izručen je iz Srbije u BiH 3. marta. 

Elez je u decembru po potjernici Interpola Sarajevo uhapšen u Beogradu gdje je živio i radio duži niz godina.

On je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine njegovo izručenje je tražilo na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama iz regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH.

Nezvanično, riječ je o ubistvima vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ranije je saopćilo da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.