open-navfaktor-logo
search
Po nalogu Tužilaštva BiH
SIPA izuzela dokumentaciju iz Nezavisnog univerziteta Banja Luka
Po nalogu postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i uz naredbu Suda Bosne i Hercegovine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Banje Luke, izuzimaju studentske dosjee, predmete i dokaznu građu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 
27.12.2023. u 10:56
get url
text

VEZANI TEKST - U sefu jednog od uhapšenih rektora SIPA pronašla 300.000 KM

Aktivnosti se, kako je saopćeno, realiziraju u okviru akcije kodnog naziva "Klaster" u kojoj se istražuje nezakonito izdavanje velikog broja univerzitetskih diploma u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Iz Nezavisnog univerziteta Banja Luka izuzeta je obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvata i dosjee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove.

Nakon izuzimanja, dokumentacija će u zakonskoj proceduri biti transportovana u Sud BiH i Tužiteljstvo BiH.

- U okviru predmeta "Klaster" tužilaštvo sa partnerskim agencijama istražuje nezakonitosti povezane sa izdavanjem velikog broja univerzitetskih diploma različitih studija na više privatnih ustanova diljem Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, u februaru ove godine SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila više osoba i pretresla 18 lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica.

VEZANI TEKST - Izdavanje lažnih diploma: Uhapšeni u akciji "Klaster" u kućnom pritvoru

Prilikom pretresa privremeno je oduzet novac u iznosu od 165.000 konvertibilnih maraka, kao i poslovna dokumentacija, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Tokom akcije uhapšeni su Dušan Perić, Zoran Kalinić, Vladimir Stojanović, Goran Lalović, Ljubiša Todorović, Vojislav Škrbić, Denis Pračić, Dragan Ilić, Mirko Tufegdžija, Vaso Pajić i Selma Otuzbir-Mecan.

Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva, uhapšene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedopuštena trgovina, pranje novca, podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.