open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Semir Škaljo optužen zbog ozbiljnih prijetnji osoblju Švedske ambasade u Sarajevu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Semira Škalje, rođenog 1989. godine u Zenici, više puta osuđivan, državljanin BiH.
24.10.2023. u 12:47
get url
text

Optuženi se tereti da je, putem društvenih mreža, na zvanični profil Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, uputio poruke prijetećeg sadržaja, uputivši prijetnje po sigurnost diplomatskom osoblju Ambasade, koje je pod međunarodnopravnom zaštitom shodno članu 1. Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju krivičnih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom, uključujući diplomatske agente.

U optužnici se navodi, da je navedeni optuženi, nezadovoljan činjenicom da je 2017. godine deportovan iz Kraljevine Švedske, upućivao prijetnje po život i sigurnost osoblju ambasade, te je i fizički došao na adresu diplomatskog predstavništva, gdje je tražio da razgovara sa tadašnjom ambasadoricom, u čemu je spriječen od sigurnosnih radnika, te su kada je drugi put došao u prostorije ambasade, nakon reakcije službenika osiguranja i obavještavanja policijskog službenika DKPTBiH, policijski službenici SIPA-e dolaskom na lokaciju uhapsili su optuženog.

Optuženi se tereti da je ozbiljnim prijetnjama da će napasti diplomatsko osoblje i službene prostorije, ugrozio sigurnost osoba pod međunarodnopravnom zaštitom, čime je počinio krivično djelo - ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz člana 192. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem oko 20 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.