open-navfaktor-logo
search
Zbog 9. januara
Salkić podnosi krivičnu prijavu protiv Dodika i drugih, traži da ga uhapse
Potpredsjednik SDA i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić podnijet će danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i drugih osoba zbog obilježavanja neustavnog i nezakonitog dana RS-a 9. januara u Banjoj Luci.
16.01.2024. u 12:47
get url
text

VEZANI TEKST - Išerić: Boje li se državni tužioci Kajganića pa ne smiju optužiti Dodika za 9. januar, on ruši državu

Salkić će krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH poslati putem pošte.

Očekuje da Tužilaštvo BiH zatraži određivanje pritvora Miloradu Dodiku s obzirom na to da je protiv njega u toku krivični postupak, te iz pritvorskih razloga što postoji bojazan da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i saučesnike ili da će uništiti ili sakriti dokaze.

On je danas pojasnio da je Predsjedništvo SDA razmatralo aktuelnu situaciju u svjetlu obilježavanja neustavnog dana RS-a i zaključilo da Tužilaštvo BiH do sada nije po službenoj dužnosti pokrenulo istragu.

- Tužilaštvo BiH duže vremena ignoriše činjenicu da vlasti ovog eniteta predvođeni Miloradom Dodikom, ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH i direktno im se suprostavljaju obilježavajući 9. januar kao dan entiteta RS. Očekivali smo da će Tužilaštvo putem službene dužnosti pokrenuti postupak, ali to se nije desilo i mi smo se odlučili na ovaj čin – rekao je Salkić.

Podsjetio je da je 27. novembra prošle godine predsjednik RS-a predsjedavao prvom sjednicom Odbora za proslavu dana RS-a na kojem je konstituisan odbor, usvojen program, formirane radne grupe za pripremu i realizaciju proslave 9. januara i određeno da će centralni događaj biti održan na Trgu Krajine, kao i svečana akademija, te svečani prijem u Vladi RS-a, a naloženo je lokalnim zajednicama da osiguraju obilježavanje na nivou gradova, općina i Brčko Distrikta.

Odmah nakon toga raspisan je tender za izbor izvođača, odnosno kompanije za sprovođenje aktivnosti i izdvojena novčana sredstva.

- Milorad Dodik kao izabrani predsjednik RS-a u saradnji sa drugim neidentifikovanim licima u periodu prije 9. jaunara 2024. godine je javno istupao, preduzimao niz mjera i radnji i pripremao proslavu neustavnog dana RS-a 8. i 9. januara 2024. godine. Za organizaciju ove proslave koristio je svoj službeni položaj, protivzakonito angažirao ljudske i materijalne resurse, prisustvovao nizu manifestacija, čime je pokazao nepoštovanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH, čime je počinio krivično djelo – precizirao je Salkić. 

VEZANI TEKST - Dodikovom banjalučkom "balu vampira" prisustvuju ruski ambasador, Vučićev sin, predsjednik Skupštine Srbije...                                

Krivična prijava se podnosi protiv Milorada Dodika kao predsjednika entiteta i članova Odbora za provođenje dana RS-a, te drugih neidentifikovanih osoba.

- Očekujemo da će Tužilaštvo BiH istragom utvrditi koje su to sve osobe, osim Dodika – kazao je Salkić.

On je podsjetio da je Ustavni sud BiH utvrdio da 9. januar mora predstavljati sve građane RS-a kojima i sam Ustav RS-a priznaje jednaka prava i da datum 9. januar nije u skladu sa ustavnim odredbama i uspostavlja povlašten položaj samo jednog, srpskog naroda.

- S obzirom na to da se protiv Dodika već vodi krivični postupak zbog krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika, smatram da su se stekli uvjeti da se osumnjičenom Miloradu Dodiku treba odrediti pritvor i spriječiti ga u vršenju novih krivičnih djela jer postoji opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postpuak utjecajem na svjedoke, saučesnike i prikivače ili uništiti sakriti ili izmijeniti dokaze, što je propisano kao posebni pritvorski razlozi. Od Tužilaštva očekujemo da se Sudu BiH obrati sa zahtjevom za određivanje ove mjere – rekao je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.