open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS
"Sa svojim grijehom liježem i ustajem": Odbrana traži ukidanje presude Čamberu na 30 godina zatvora
Odbrana Dalibora Čambera (49), nepravosnažno osuđenog na 30 godina zatvora zbog ubistva Banjalučanina Duška Savanovića (24), zatražila je danas u Vrhovnom sudu RS da se prvostepena presuda preinači ili da se ukine i predmet vrati na novi postupak.
09.11.2023. u 16:11
get url
text

Čamberov branilac, advokat Miloš Paleksić, ocijenio je tokom današnjeg žalbenog ročišta da je izrečena kazna "previsoka".

Čamber je u decembru 2021. godine u prvostepenom postupku u Okružnom sudu Banjaluka osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Duška Savanovića (24) koje se dogodilo u nogovodišnjoj noći u naselju Trn kod Laktaša.

- Sud je cijenio samo otežavajuće, a nijednu olakšavajuću okolnost. Odbrana je više puta izrazila kajanje, a nastojali smo da se proces što prije okonča i predlagali sporazum o priznanju. Optuženi nije bježao od odgovornosti, ali ne sa ovom kvalifikacijom djela - kazao je Paleksić.

Ocijenio je da je u ovom predmetu došlo do povreda krivičnog postupka, te osporavao kvalifikaciju djela teško ubistvo, za koje je banjalučko sudsko vijeće u presudi ocijenilo da je izvršeno na "brutalan način".

Ukazao je i da je Čamber, za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija osuđen na godinu i po zatvora, dok je maksimalna kazna za djelo iz stava koje se njemu stavljalo na teret, do godinu dana.

Odbrana je osporavala i što sud nije obrazložio odluke kojima osporava njihove prigovore na nezakonitost pojedinih dokaza.

Advokat Paleksić je u više navrata osporavao kvalifikaciju djela, te naveo kako iz činjeničnog opisa ne proizilazi namjera optuženog da ubije oštećenog, odnosno da umišljajno dovede u opasnost život druge osobe.

Članovima vijeća Vrhovnog suda RS-a danas se obratio i optuženi Čamber te podvukao da je svjestan šta je uradio, a smatra da je tokom suđenja izrečeno puno "neistina" i vršen pritisak.

- Ja sa svojim grijehom liježem i ustajem. Kriv sam, ne bježim od krivnje. Samo me zanima zašto sam napadnut to veče - izjavio je Čamber.

Ubijeni Duško Savanović

Tužilac Mahmut Švraka kratko je potvrdio da nadležno tužilaštvo nije ulagalo žalbu na prvostepenu presudu, a da ostaju kod navoda u odgovoru na žalbu odbrane.

U optužnici se navodilo da je 31. decembra 2020. godine oko 22.30 sati Čamber došao zajedno sa kolegom Milanom Đurđevićem na parking pumpe u Trnu, autom "mercedes" kojim je upravljao Đurđević.

Zatim su izašli iz vozila, te došli u verbalni, a potom i u fizički sukob sa Savanovićem i njegovim prijateljem Aleksom Babićem (22), koji su na parking pumpe došli svojim vozilom.

Čamber je tokom fizičkog obračuna izvadio pištolj marke "Crvena Zastava" kalibra 9 mm, za koji ne posjeduje oružni list i dozvolu za nošenje, pa ispalio jedan hitac u pravcu "suparničkog vozila" , a potom i drugi prema Babiću, pogodivši ga u lijevo stopalo.

Zatim Savanović udara Čambera, usljed čega on pada na leđa u blizini aparata za točenje goriva, te iz ležećeg položaja ispaljuje i treći hitac u njega. Od posljedica ranjavanja i usljed masivnog iskrvarenja, Savanović je preminuo 10 minuta prije ponoći u UKC RS.

Đurđević koji je odvezao Čambera sa mjesta kritičnog događaja, bio je optužen za pomaganje učiniocu krivičnog djela, a na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osuđen je na godinu dana zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.