open-navfaktor-logo
search
Bio u više od 100 zemalja
Sa istom kartom letio više od 12.000 puta, kako mu je to uspjelo
Amerikanac koji je prije tri desetljeća kupio doživotnu propusnicu od United Airlinesa od tada je "živio kao sultan", pišu američki mediji, a pritom je preletio više kilometara od svemirske letjelice Apollo 11.
11.07.2023. u 20:34
get url
text

Thomas Stuker iz New Jerseyja platio je 1990. godine 290.000 dolara za doživotnu propusnicu za avione United Airlinesa, što je odluka koju je ocijenio kao najbolju investiciju u svom životu, piše Washington Post.

U 33 godine, koliko je prošlo od tada, Stuker je posjetio više od 100 zemalja i preletio više od 37 miliona kilometara, dok je Apollo 11, koji je nosio Neila Armstronga i njegove kolege astronaute na Mjesec, preletio samo 1.5 miliona kilometara.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Stuker (@ua1flyer)

Stukerova kilometraža samo u 2019. godini "pokrila je više od šest putovanja na Mjesec", navodi Washington Post.

Te godine Stuker je imao 373 leta, prešavši 2.34 miliona kilometara, a da je platio gotovinom za letove, to bi ga koštalo 2.44 miliona dolara.

Letio je više od 12.000 puta, a osim što je postavio svjetski rekord, ovaj 69-godišnjak dobio je i mnoge finansijske beneficije.

Naime, Stuker svakim letom skuplja tzv. bonus zračne milje koje može zamijeniti za razne nagrade. Bio je prvi klijent United Airlinesa koji je prešao granicu od 10 miliona prikupljenih milja, a bodovi su mu otvorili sva vrata.

Zahvaljujući tome renovirao je bratovu kuću, glumio u epizodi "Seinfeld" i primio 50.000 dolara na darivanim karticama Walmarta.

Zračne milje koje skuplja redovno koristi kako bi se počastio luksuznim hotelima, višesedmičnim krstarenjima i posjetama gurmanskim restoranima.

- Stuker je od tada živio poput sultana na United miljama - raskošni hotelski apartmani po cijelom svijetu, višesedmična krstarenja Crystalom, gurmanska jela od Pertha do Pariza - navodi dalje Washington Post.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Stuker (@ua1flyer)

Fotografije sa putovanja Amerikanac objavljuje na Instagramu.

Fotografirao se s pilotima, redovno posjećuje kokpit, a svoje dojmove dijeli sa 13.000 pratitelja.

U intervjuu za GQ 2020 Stukera su pitali - da li mu je žao što toliko leti zbog utjecaja aviona na okolinu?

Odgovorio je kako će avioni letjeti bio on u njima ili ne.

- Prema mom mišljenju, ljudi koji putuju privatnim avionima puno više štete okolini nego ja - kazao je Stuker.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.