open-navfaktor-logo
search
U Donjecku
Ruski vojnici pobili devetočlanu ukrajinsku porodicu dok je spavala
Devetočlana porodica, uključujući dvoje male djece, pronađena je ubijena u svojoj kući u gradu Volnovakha na istoku Ukrajine, kojeg je okupirala Rusija.
31.10.2023. u 10:34
get url
text
Ubistvo u Donjecku
Ubistvo u Donjecku

Ubistvo je izazvalo bijes u Ukrajini i pokrenulo istrage obje zemlje.

Slike ukrajinskog tužilaštva u Donjeckoj oblasti prikazuju užasnu scenu ubistva više članova porodica upucanih dok su bili u svojim krevetima još uvijek zagrljeni, sa mrljama krvi vidljivim na zidovima, prenosi CNN.

Ukrajina navodi da su porodicu ubile ruske okupatorske snage, dok ruske vlasti kažu da su dva ruska vojnika uhapšena zbog ubistava.

Volnovakha je okupirana od strane ruskih snaga od marta 2022. nakon brutalne invazije Rusije na Ukrajinu započete mjesec ranije.

Tužilaštvo ukrajinske regije Donjeck saopćilo je da su naoružani ljudi u "vojnoj uniformi zahtijevali da porodica koja tamo živi napusti kuću kako bi primila jedinicu ruske vojske" ranije ovog mjeseca.

Kada je vlasnik kuće to odbio, napadači su zaprijetili članovima njegove porodice fizičkim nasiljem i otišli, saopćila je kancelarija u ponedjeljak, prema preliminarnim informacijama.

Dodaju da su se nekoliko dana kasnije naoružani napadači vratili i ubili svih devet članova porodice, koji su u to vrijeme već spavali.

- Pokrenuta je pretkrivična istraga u krivičnom postupku zbog kršenja zakona i običaja ratovanja - navodi se u saopćenju.

Ruski istražitelji rekli su da su u ponedjeljak privedena dva ruska vojnika u vezi s ubistvom devet osoba u Volnovahi.

Identifikovani osumnjičeni su "ruski vojnici sa Dalekog istoka koji služe po ugovoru", navodi se u saopćenju Istražnog komiteta Ruske Federacije za takozvanu Donjecku Narodnu Republiku.

Pokrenuta je istraga u vezi sa "ubistvom devetoro stanovnika grada Volnovaha, uključujući dvoje djece, čija su tijela pronađena u prostorijama privatne stambene kuće sa ranama od vatrenog oružja" 28. oktobra, saopćio je komitet.

Ruski istražitelji rekli su da je prvobitna procjena "motiva zločina bio sukob na domaćoj osnovi".

- Osumnjičeni su privedeni i privedeni u istražno odjeljenje, sa njima se sprovode istražne i procesne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja, kao i objedinjavanje dokazne baze - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.