open-navfaktor-logo
search
Spriječen šverc
Rekordna zapljena u BiH: Vozač kamiona iz Crne Gore "pao" sa cigaretama vrijednim 1,6 miliona KM
Sluzbenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH ostvarili su rekordnu zapljenu cigareta na prostorima Bosne i Herecgovine. Spriječili su krijumčarenje 585 kartona cigareta ukupne tržišne vrijednosti 1.608.000 KM.
21.02.2021. u 12:57
get url
text
Zaplijena cigareta
Zaplijena cigareta

Službenici UIO BiH detaljno su pregledali kamion u vlasništvu firme iz Crne Gore. Otkrili su da se pokušalo prokrijumčariti 585 kartona (292.500 kutija cigareta), brenda Regina Red čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene "crnom tržištu" Evropske unije, saopćio je UIOBiH.

Aktivnosti na terenu su provedene na osnovu naredbe Suda BiH i uz saradnju sa Tužilaštvim BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "Nedozvoljen promet akciznih proizvoda" iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvu BiH bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv osumnjičene osobe.

Službenici UIOBiH nastavljaju dalje sa prikupljanjem dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom. Kamion u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzet jer je korišten kao kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je osoba inicijala K. M. lišena slobode.

Prilikom provođenja aktivnosti na terenu sluzbenici UIO koristili su specijalističku opremu - mobilni skener Nuctech, koji je Upravi donirala Vlada N.R. Kine, a koji je umnogome doprinio uspješnoj realizaciji ove akcije.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, akciju su po nalogu dežurnog tužioca BiH proveli službenici UIOBiH i SIPA, a za uhapšenog K. M. državljanina Crne Gore bit će zatražen pritvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.