open-navfaktor-logo
search
Britanski tabloidi
Putin u rat poslao pretilog 67-godišnjeg generala: Penzioner koji popije najmanje litar votke dnevno
Britanski tabloidi pišu kako je pretili umirovljeni ruski general poslan na ratište u istočnoj Ukrajini jer predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu ponestaje visokihoficira za rat.
26.06.2022. u 21:25
get url
text

Riječ je, pišu, o penzionisanom generalu Pavelu koji je sa 67 godina i oko 130 kilograma sada navodno na čelu ruskih specijalnih snaga koje djeluju na istoku Ukrajine nakon što je bivši komandant jedince teško povrijeđen u napadu. 

Pavel je, navodi se, veteran notornog ruskog rata u Afganistanu.

- Putin sada kopa s dna kace. Većina njegovih najboljih i okorjelih u borbi viših komandanata ubijena je ili povrijeđena u borbama u Ukrajini pa pribjegava slanju drugorazrednih oficira na front koji tamo onda ne traju jako dugo - rekao je za Daily Star visoki obavještajni izvor.

Dodaje da Putin sada vuče generale iz penzije i da je Pavel jedan od njih. 

- Putin je poput mafijaškog bosa kojem nitko ne smije odbiti poslušnost. Ako penzionisani general dobije poruku od Putina da ga Majka Rusija treba na ratištu u Ukrajini, ne može puno učiniti - rekao je. 

Pavel je bio vojnik više od 40 godina i postao je komandant ruskih specijalnih snaga, ali to je bilo prije 25 godina, kada je bio mlađi i u formi, navode Britanci. Pretpostavlja se da je služio u Siriji neposredno prije povlačenja iz aktivne službe prije pet godina.

Donedavno je živio u predgrađu Moskve, ali se pretpostavlja da mu je prošlog mjeseca naređeno da se vrati u aktivnu službu.

Navodi se da je toliko debeo da mu se morala izraditi posebna uniforma, a da na dan jede pet obroka i popije najmanje litru votke. 

Vjeruje se da Rusija ima do 10 generala u ratu u Ukrajini i 30-ak visokih oficira. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.