open-navfaktor-logo
search
Ruski predsjednik
Putin: Nastavak rata mogao bi zadati nepopravljivi udarac državnosti Ukrajine
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da bi državnost Ukrajine mogla pretrpjeti nepopravljiv udarac ako se nastavi obrazac rata, a Rusija nikada neće biti primorana da odustane od postignuća koje je ostvarila.
16.01.2024. u 19:38
get url
text

Putin je dao svoje televizijske komentare dan nakon što je Švicarska pristala biti domaćin globalnog samita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Putin je odbacio "mirovne formule" o kojima se raspravlja na Zapadu i u Ukrajini i ono što je nazvao "prohibitivnim zahtjevima" koje one podrazumijevaju.

- Pa, ako ne želite (da pregovarate), onda nemojte! - rekao je ruski čelnik.

- Sada je sasvim očigledno, ne samo da je kontraofanziva (Ukrajine) propala, nego je inicijativa u potpunosti u rukama ruskih oružanih snaga. Ako se tako nastavi, ukrajinska državnost može pretrpjeti nepopravljiv, vrlo ozbiljan udarac - kazao je.

Putinove izjave o toku rata postale su sve samouvjerenije i agresivnije u posljednjih nekoliko mjeseci, s neuspjehom ukrajinske kontraofanzive da donese bilo kakve značajne dobitke protiv dobro utvrđenih ruskih snaga.

Rusija trenutno kontrolira 17,5 posto teritorije Ukrajine.

Putin je kazao da je razgovor o pregovorima "pokušaj da nas motiviše da napustimo dobitke koje smo ostvarili u proteklih godinu i po dana. To je, međutim, nemoguće. Svi uviđaju da je to nemoguće".

Mirovna formula koju je iznio Zelenski poziva, između ostalog, na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, prekid neprijateljstava i povlačenje ruskih vojnika.

Rusija tvrdi da bi svaki pregovori morali uzeti u obzir "novu realnost" koju stvaraju njene snage na terenu, prenosi Reuters.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.