open-navfaktor-logo
search
Iz pištolja ubio suprugu
Predmet vraćen na ponovno suđenje: Zašto je Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu Hodžiću
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost, a povodom informacije da je u krivičnom predmetu protiv Eldina Hodžića iz Sarajeva ukinuo prvostepenu presudu kojom je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva supruge Alme Kadić u ljeto 2021. godine. 
28.09.2023. u 17:24
get url
text

- Vrhovni sud FBiH donio je rješenje kojim je djelimično uvažio žalbu branitelja optuženog, ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 7. aprila 2023. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Presuda je ukinuta zbog utvrđenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, na koje je ukazano žalbom branitelja optuženog, te je prvostepenom sudu naloženo da u ponovnom postupku i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH, otkloni ranije učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nakon toga donese pravilnu i na zakonu osnovanu odluku - naveli su iz Vrhovnog suda. 

U saopćenju se dodaje da je Vrhovni sud, nakon ukidanja prvostepene presude, posebnim rješenjem produžio pritvor Hodžiću. 

Potvrđenom optužnicom Hodžić se tereti za nasilje u porodici koje je za posljedicu imalo smrt zlostavljane osobe, ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

On je 4. jula 2021. godine, oko 17.30 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije čikma u Sarajevu, ispred kuće njenih roditelja iz pištolja ubio svoju suprugu Almu, koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao. Prema optužnici on je također ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju.

S mjesta ubistva u julu 2021

Hodžić je uhapšen sat i po nakon ubistva na području Donjeg Kotorca u općini Ilidža. Kod njega je pronađen pištolj koji je korišten prilikom ubistva. Prilikom saslušanja u policiji, tvrdio je da nije imao namjeru ubiti suprugu, sa kojom je bio u procesu razvoda, te je ustvrdio da su ga fizički napali njeni roditelji i da je on zbog toga izvukao i repetirao pištolj.

Tvrdio je da je navodno došlo do naguravanja, te da je tom prilikom ispaljen hitac koji je bio koban za nesretnu ženu.

Istragom je, međutim, utvrđeno da je Hodžić i ranije bio nasilan prema Almi, a kako se neposredno nakon tragedije moglo čuti, ona je odlučila da ga napusti kad je postao agresivan i prema njihovom četverogodišnjem djetetu.

Protiv njega odranije postoji presuda Općinskog suda u Sarajevu za nasilje u porodici.

Prema odredbama Krivičnog zakona FBiH ko usmrti člana porodice kojeg je prethodno zlostavljao, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.