open-navfaktor-logo
search
Višedecenijski problem
Porezni dug javnih preduzeća se godinama uvećava, ugledni ekonomista ima prijedlog rješenja
Dugovanja prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine iznose skoro 2,7 milijardi KM i veliko je pitanje da li će ikada taj iznos biti izmiren.
16.11.2023. u 08:24
get url
text

VEZANI TEKST - Javne firme dužne stotine miliona KM, šta im znači novi rok za konsolidaciju: Vlada FBiH se vodi politikom, a ne ekonomijom

Uostalom, dug nije u nekom relativno krakom vremenskom razdoblju, u pitanju višedecenijska porezna nedisciplina koju je federalna vlast, neovisno o kojoj političkoj stranci i koaliciji se radilo, svjesno dopuštala, prije svega javnim kompanijama. 

Tako su na čelu dužnika Željeznice FBiH (približno 172 miliona KM), rudnici iz Koncerna Elektroprivrede BiH (570 miliona), GRAS (117 miliona), Sveučilišna klinička bolnica Mostar (102 miliona)..., sve redom javna preduzeća. 

- Šta činiti kada je u pitanju u ovoj mjeri nagomilani dug javnih kompanija izazov je i za nas ekonomiste. Prije toga, moram reći da je ovo rezultat spleta okolnosti u ekonomskoj politici i politici uopće u FBiH.

Javne kompanije su se pretvorile u nezdravi izduvni ventil, nastavljaju gomilati dugove i tako na lažnim osnovama nastavljaju poslovanje - kaže za Faktor prof.dr. Željko Šain, ugledni ekonomski stručnjak i nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prof.dr. Željko Šain

Ističe da su politički akteri u proteklih nekoliko decenija odgovorni za ovakvo stanje.

- Firme se povjeravaju ljudima koji su stranački poslušnici, a nemaju neophodno znanje. Politika javne kompanije doživljava kao socijalni amortizer, služe im kao instrument za sprečavanje protesta, socijalnih nemira... 

Imamo ogroman broj zaposlenih u javnim preduzećima, a nemamo produktivnost, što neminovno dovodi do gomilanja gubitaka. Javne kompanije plivaju u živom blatu, a znamo šta to znači. Neminovno je da se tone - objašnjava Šain.

Predložio je nekoliko poteza koji bi mogli dovesti ozdravljenja javnih preduzeća.

VEZANI TEKST - Evo ko su najveći porezni dužnici u FBiH

- Promijeniti upravljačke strukture, da dođu ljudi koji znaju, vrhunski profesionalnici, menadžeri, tehnokrate.... Imamo ih, a ako politika misli da ih ipak nemamo, hajmo ih uvesti iz inostranstva.

Zašto ne? Angažovati ih, platiti koliko je potrebno, i sigurno bi to imalo efekta. Zatim, ne potezati za otpisom duga. Predlažem da se dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH proglase javnim dugom.

Dalje, u cijeloj BiH, pa tako i FBiH imamo problem kako smanjiti veliku utaju poreza. Kada se to počne rješavati, imat ćemo veći priliv novca za saniranje dugova - istakao je Šain.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.