open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Poljski predsjednik Duda izjavio da ruski napadi sadrže "znakove genocida"
Predsjednik Poljske Andrzej Duda izjavio je da ruski napadi u Ukrajini pokazuju znakove genocida i da neće proći nekažnjeno.
03.03.2022. u 15:42
get url
text

U obraćanju naciji, Duda je podsjetio da je Poljska dosad prihvatila više od pola miliona izbjeglica iz Ukrajine.

- Gotovo svaki dan razgovaram s predsjednikom Ukrajine o tome kako možemo podržati naše susjede. Kao narod, još jednom pokazujemo šta znači solidarnost - kazao je poljski predsjednik.

Podsjetio je da je boravio u posjeti Kijevu neposredno pred rat i sastao se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

- U satima nakon toga, ruske trupe su napale nezavisnu Ukrajinu, započele brutalni rat protiv našeg susjeda. Danas bombe padaju na Kijev. Stanovnici brane svoj grad zajedno sa ukrajinskom vojskom - rekao je Duda.

Istakao je da je ruska vojska počinila zločine nad civilima u Ukrajini.

- Izvode se napadi na stanove, škole i bolnice. Brojni napadi ruskih trupa pokazuju znakove genocida. Vjerujem da ono što je učinjeno neće proći nekažnjeno, a počinioci će odgovarati pred međunarodnim sudovima - naglasio je Duda.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. februara izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Velika Britanija, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele opsežne ekonomske sankcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.