open-navfaktor-logo
search
Tragedija u Češkoj
Policija saopćila nove detalje pucnjave u Pragu: Ubijeno više od 15 ljudi, otac napadača jutros pronađen mrtav
U pucnjavi u zgradi univerziteta u središtu Praga ubijeno je više od 15 ljudi, saopćila je policija na vanrednoj press konferenciji. Povrijeđeno je najmanje 24 ljudi.  Češka televizija ranije je javila da je u pokolju ubijeno 11 ljudi, uključujući i napadača.   
21.12.2023. u 17:16
get url
text

VEZANI TEKST- Pucnjava na univerzitetu u centru Praga, napadač ubijen, ima mrtvih i ranjenih

18:16 - Direktor policije Martin Vondrášek govorio je na konferenciji za novinare. Rekao je da je policija od jutros tragala za 24-godišnjim mladićem koji je navodno rekao da želi sebi oduzeti život.

- U 12.45 smo dobili dojavu da je pronađen mrtav muškarac. Ubrzo smo saznali da je on otac osumnjičenog za pucnjavu na Filozofskom fakultetu. Saznali smo da je on student tog fakulteta. Studira filozofiju, a trebao je doći na predavanje danas u 14 sati u zgradi u ulici Celetna. Evakuirali smo zgradu i započeli daljnju akciju potrage. U 14:29 su stigle prve dojave o pucnjavi na Trgu Palacha. Hitna pomoć je na teren došla za 12 minuta, a u 15:20 je stigla informacija o tome da se tijelo napadača nalazi na cesti ispred zgrade. U ovoj tragediji život je izgubilo više od 15 osoba, a najmanje 24 osobe su povrijeđene - rekao je direktor policije.

Pucnjava se dogodila na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta, što je potvrdila i glasnogovornica tog fakulteta, no nije imala detaljnije informacije. Na snimcima s mjesta događaja vide se ljudi koji s podignutim rukama istrčavaju iz zgrade Filozofskog fakulteta, okruženi policajcima.

Policija je pozvana oko 15 sati, a mediji navode da se u to vrijeme na univerzitetu održavao božićni koncert.

Prema pisanju agencije Aktu.cz, napadač je koristio dugačko oružje s optikom.

Gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda rekao je da je policija zatvorila cijelo područje.

- Koliko sam ja informiran, našli su napadača negdje u zgradi, a on je onda skočio i poginuo. Navodno je prije toga sebi pucao u glavu. Imam informacije da policija pretražuje zgradu kako bi isključili mogućnost da je bilo više napadača- kazao je Svoboda. 

Prema riječima jednog od predavača na Filozofskom fakultetu, studenti i osoblje primili su danas poslijepodne e-mail da se zabarikadiraju.

Sličan e-mail primili su i zaposlenici Umjetničke i industrijske škole, koja se također nalazi na Trgu Jana Palacha.

- Ostanite gdje jeste, ne idite nigdje. Ako ste u uredima, zaključajte ih i postavite namještaj ispred vrata. Ugasite svjetla, napadač je vjerovatno na četvrtom spratu zgrade na Trgu Jana Palacha - stoji u mailu koji je poslan. 

Premijer Petr Fiala rekao je da je otkazao zakazane sastanke u svjetlu tragičnih događaja.

{$galerijaFotografija}

Jan Lipavský, češki ministar vanjskih poslova, rekao je da je "šokiran užasnim događajem na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta".

- Šokirana sam besmislenom pucnjavom koja je danas u Pragu odnijela nekoliko života. Izražavam najdublju sućut porodicama žrtava i češkom narodu u cjelini. Stojimo i tugujemo s vama - poručila je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Češka policija javlja da još traje evakuacije zgrade fakulteta jer su neki studenti ostali zabarikadirani u učionicama.

AA-20231221-33243574-33243567-CESKA_POLICIJA_VISE_UBIJENIH_U_PUCNJAVI_U_CENTRU_PRAGA.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.