open-navfaktor-logo
search
Pakistan
Podignuta optužnica protiv Imrana Khana zbog odavanja državne tajne
Pakistanski sud podigao je u ponedjeljak optužnicu protiv bivšeg premijera Imrana Khana i njegovog zamjenika u postupku zbog odavanja državne tajne, saopćila je njegova stranka, u još jednom udarcu zatočenoj bivšoj zvijezdi kriketa uoči općih izbora koji se očekuju u januaru.
23.10.2023. u 11:05
get url
text

Optužba se odnosi na povjerljivi telegram koji je pakistanski ambasador u Washingtonu poslao u Islamabad početkom prošle godine, a za koji se Khan tereti da ga je javno objavio.

Khan to negira i kaže da se sadržaj telegrama pojavio u medijima iz drugih izvora.

Specijalni sud podigao je optužnicu protiv Khana i zamjenika čelnika njegove stranke, bivšeg ministra vanjskih poslova Shaha Mahmooda Quershija, i njegove stranke pakistanski Tehreek-e-Insaf (PTI), dodajući da će slučaj početi u petak. Navodi se da će oni osporiti optužnicu.

Khan je rekao da je depeša dokaz američke zavjere da prinudi pakistansku vojsku da ga svrgne s vlasti na parlamentarnim izborima 2022. jer je posjetio Moskvu neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu.

I Sjedinjene Države i pakistanska vojska to negiraju.

Khan je bio prisiljen otići s dužnosti nakon što mu je izglasano nepovjerenje 2022. godine, i nakon toga je predvodio proteste protiv vlade kako bi se zalagao za prijevremene opće izbore i protiv vojske, koju je optužio da ga pokušava potisnuti na marginu.

Vojska, koja je direktno vladala zemljom značajan vremenski period i imala je utjecaj na brojne pakistanske civilne vlade, to negira.

Khan se suočio s desecima sudskih postupaka protiv njega, koje je osudio kao pokušaj da ga se protjera iz politike. Osuđen je za jedan slučaj korupcije i kažnjen je na tri godine zatvora.

Kazna je uvjetna, ali on ostaje u zatvoru u vezi s drugim postupcima, uključujući podsticanje na nasilje i odavanje službene tajne. Advokati kažu da bi osuđujuća presuda po Zakonu o državnoj tajni mogla dovesti do 14 godina zatvora ili čak smrtne kazne.

Khanova stranka saopćila je da je saslušanje održano u ponedjeljak u prostorijama zatvora Adyala, u blizini Islamabada, gdje se Khan nalazi, bez pristupa medijima ili javnosti.

Khan je diskvalificiran s predstojećih općih izbora zbog osude za korupciju, ali njegov pravni tim traži da bude pušten uz kauciju prije glasanja.

Khanov stari suparnik, premijer u tri mandata Nawaz Sharif, pokrenuo je izbornu kampanju svoje stranke u subotu nakon što se vratio u zemlju iz četiri godine samonametnutog egzila, obećavajući da će se uhvatiti u koštac s inflacijom, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.