open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv Elvire Breko i firme Bat trans d.o.o. Živinice za utaju poreza
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Elvire Breko, rođene 1976. godine u Tuzli, državljanke Bosne i Hercegovine i firme za proizvodnju i promet roba i usluga "Bat trans" d.o.o.  Živinice.
06.10.2022. u 11:10
get url
text

Optužena Elvira Breko se tereti da je, u svojstvu osnivača i odgovorne osobe u firmi Bat trans d.o.o. Živinice, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, postupala suprotno odredbama poreznog zakonodavstva, u oktobru i decembaru 2018. godine i februaru, aprilu i julu 2019. godine, u knjigovodstvenoj evidenciji i PDV prijavi nije obračunala i prijavila izlazni PDV te je time umanjila ostvarenu realizaciju stvarnih obaveza firme za 81.458,90 KM, za koliko je oštetila budžet Bosne i Hercegovine.

Firma Bat trans se tereti da je, kao pravna osoba, raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvarila optužena Elvira Breko.

Optužena Breko i Bat Trans se terete za krivično djelo porezna utaja ili prevara. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.