open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Podaci NATO-a: U Ukrajini poginulo više od 300.000 ruskih vojnika
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Rusija izgubila stotine aviona, hiljade tenkova, kao i više od 300.000 vojnika u ratu u Ukrajini.
29.11.2023. u 14:49
get url
text

Stoltenberg je na konferenciji za novinare koju je održao na kraju sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a naveo da su dva dana razgovarali o mnogim pitanjima poput Ukrajine, Kine i Zapadnog Balkana.

Govoreći o Ukrajini, naveo je da je 50 posto regiona koje je Rusija zauzela, oslobodila ukrajinska vojska.

Ističući da Ukrajina nastavlja da postoji kao suverena država i da je to najvažnije dostignuće, Stoltenberg je rekao da je Rusija pretrpjela velike gubitke u bitkama i da je ekonomski oslabljena.

Stoltenberg je naveo da je Rusija politički izgubila uticaj ne samo u Ukrajini, već i u svom neposrednom okruženju na Kavkazu i u centralnoj Aziji.

- Rusija je izgubila značajan dio svojih konvencionalnih snaga. Stotine aviona, hiljade tenkova i više od 300.000 ljudskih žrtava - rekao je Stoltenberg.

Naveo je da je Rusija pod ekonomskim pritiskom, da su prihodi od nafte i gasa pali, više od 1.000 stranih kompanija je zaustavilo ili smanjilo svoje aktivnosti u zemlji i da je 1,3 miliona ljudi napustilo Rusiju prošle godine.

- Sve je to Putinova greška. Napravio je stratešku grešku invazijom na Ukrajinu - rekao je Stoltenberg.

Smatra da se ruski ciljevi u Ukrajini nisu promijenili.

- Ruska ekonomija je na ratnoj osnovi. Putin ima visoku toleranciju na gubitke. Ruski ciljevi u Ukrajini se nisu promijenili. Rusija je prije zime izgradila velike zalihe projektila. Vidimo nove pokušaje da se udari na električnu mrežu i energetsku infrastrukturu Ukrajine. Pokušava da ostavi Ukrajinu u mraku i hladnoći - dodao je Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.